2024. június 1. - Tünde

Nem alakít kormányt a miniszterelnök

Visszaadja a kormányalakítási megbízást Szaad Haríri kijelölt libanoni miniszterelnök, miután a Hezbollah mozgalom vezette parlamenti kisebbség elutasította a nemzeti egységkormány Haríri által javasolt személyi összetételét.
2009. szeptember 10. csütörtök 17:53 - HírExtra
Haríri csütörtökön, Michel Szuleimán államfővel Bejrútban folytatott megbeszélése után jelentette be visszalépését a sajtónak. Döntése minden bizonnyal fokozza a politikai bizonytalanságot a közel-keleti országban. Szuleimán várhatóan újabb konzultációkat kezd a parlamenti erőkkel az új kormányfő személyéről.

Széles körben elterjedt várakozás szerint a Haríri vezette, parlamenti többséggel bíró pártkoalíció ismét őt akarja majd kormányfőnek, így újra ő kaphat kormányalakítási megbízást.

A Haríri vezette, a Nyugat-támogatását élvező és Szíria-ellenes Jövő Mozgalom pártkoalíció a júniusi parlamenti választásokon 71 mandátumot szerzett a 128 tagú törvényhozásban. Haríri ennek ellenére nemzeti egységkormányt akart létrehozni a Szíria-barát ellenzék bevonásával, amivel 73 napon át eredménytelenül próbálkozott. A politikus kedden végül benyújtotta előzetes kormánylistáját az államfőnek, de a végső simításokat a névsoron már az ellenzékkel való megállapodás nélkül végezte el.

A Szíria mellett Irán támogatását is élvező, síita Hezbollah és szövetségesei azonnal elutasították a listát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását