2024. május 18. - Erik, Alexandra

Már 31 áldozat az áradásokban

Harminckettőre emelkedett csütörtökre a Törökország északnyugati részét sújtó áradások halálos áldozatainak a száma a török média jelentése szerint, de félő, hogy tovább súlyosbodik a mérleg.
2009. szeptember 10. csütörtök 16:45 - HírExtra
A felhőszakadás okozta árvíz az ország legnagyobb városában, Isztambulban, valamint a szomszédos Tekirdag tartományban pusztított a napokban. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő az évszázad tragédiájának nevezte csütörtökön a természeti csapást. A beszámolók szerint különösen súlyos helyzet alakult ki Isztambulban és környékén. Sok ember nem tudta elhagyni időben otthonát, mert a hirtelen keletkezett árvíz elzárta a menekülési útvonalakat, és többen az épületekbe zúdult áradatban fulladtak meg.

A víz hidakat mosott el, autókat sodort magával, utakat tett használhatatlanná; számos helyen kétméteres víz és sár borította el az aszfaltcsíkot.

A mentési munkálatok tömeges megkezdésével újabb áldozatok kerültek elő, s újabb tragédiákra derült fény. A legutolsó halálos áldozat egy férfi, akinek a holttestét a sárból emelték ki a Tekirdag tartománybeli Saray településen fekvő gazdaságában; az illető felesége és három lánya is meghalt az áradásban.

Az isztambuli Basaksehir városnegyedben egy kamionparkolóban tizenhárom holttestet találtak. A túlélők elmondása szerint az áldozatok sofőrök, akik valamennyien aludtak, amikor az öt méter magas vízoszlop egy szempillantás alatt elöntötte a térséget, kevés esélyt hagyva a túlélésre. Az árvíz elvonulta után a parkolót sártenger borította, a teherautókat az oldalukra borított vagy egymásra tolta az ár .

Az időjárás-jelentések szerint szerda reggel az évszakos átlagnál kétszer nagyobb mennyiségű csapadék hullott Isztambulra és környékére. A meteorológusok közlése szerint 80 éve nem zúdult ilyen heves eső a térségre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását