2024. május 14. - Bonifác

Jazzlemez és miniturné

A dzsessz egyik legendás alakjával, Henry Franklin bőgőssel egy formációban lép színpadra szombaton a Mol Jazz Fesztiválon Tóth Viktor; napjaink egyik legtehetségesebb szaxofonosa Tartim címmel a közelmúltban jelentette meg második szerzői lemezét.
2009. szeptember 8. kedd 09:18 - HírExtra
A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén 2003-ban végzett Tóth Viktor eddigi két szerzői lemezét, a Climbing with Mountains-t és az idén megjelent Tartimot is Hamid Drake amerikai dobossal, Szandai Mátyás bőgőssel, valamint Kovács Ferenc trombitással, hegedűssel játszotta fel. Szeptembertől mégsem velük, hanem Henry "Skipper" Franklin legendás amerikai bőgőssel és Robert Ikiz török származású, de Stockholmban élő dobossal koncertezik.

"A friss albumot, a Tartimot csak december 14-én fogjuk bemutatni a Művészetek Palotájában" - mondta Tóth Viktor az MTI-nek.

Kifejtette, hogy barátsága a 68 éves Henry Franklinnel - aki korábban olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint Sonny Stitt vagy Sonny Rollins szaxofonosok - régebbi időkbe nyúlik vissza és már két turnét játszottak együtt. Robert Ikiz myspace-es oldalának címe egyszerűen Mr. Istambul, a dobos jelmondata pedig: make jazz not war (dzsesszelj, ne háborúzz).

A Franklin-Tóth-Ikiz triónak szeptember 4. és 12. között nyolc fellépése van; a miniturné első koncertje a Debreceni Jazz Napokon volt, az utolsó a Mol Jazz Fesztivál keretében a Trafóban, közte játszanak például Szerbiában, a magyarkanizsai dzsesszfesztiválon is.
"Saját szerzeményeinket adjuk majd elő, így valószínű, hogy a Tartimról és a Climbing with Mountains-ról is fogunk valamit játszani" - közölte a szaxofonos. Hozzátette, hogy közös lemezre egyelőre nem gondoltak, de több fellépésüket rögzíti a Magyar Rádió.

Tóth Viktor elmondta, hogy a Tartimot a kvartett tavaly szeptemberben a budapesti Take Five Jazz Clubban vette fel, többfajta session során; napközben a közönségtől elzártan, három estén át pedig - kiegészülve Dresch Mihály szaxofonossal, Jávorka Ádám brácsással és Jeszenszky György ütőssel - nézők előtt rögzítették az anyagot.

Kitért arra, hogy a Tartimot hihetetlen válogatási folyamat során sikerült összeraknia, hiszen kilenc órányi anyagból kellett alig több mint egy órát kiválasztania.

"Nehéz megítélnem, milyen is az új lemez. Talán az legpontosabb, ha úgy fogalmazok, egy pillanatot rögzített az életemből, életünkből. Benne van az is, hogy bizonyos napokon gyűröttebb vagyok, más napokon frissebb. Nagyon örültem, amikor a Climbing with Mountains-t 2007-ben az év magyarországi dzsesszlemezének választották, de ez tőlünk független dolog" - fogalmazott Tóth Viktor.

Szólt arról, hogy a számok egy része kicsit szervezettebben van leírva, a témák, a harmóniák, a szerkezeti elemek le vannak kottázva. A többi dal inkább csak vázlat, egy hangulat, és sokkal nagyobb szerepe van az egyéni kreativitásnak. Mint fogalmazott, ebben a zenében számára talán az egó, a saját koncepció elhagyása a legszebb és egy bizonyos szint után teljesen lényegtelenné válik, ki a szólista, ki a ritmusszekció vagy hogy milyen számot is játszanak egyáltalán.

A zenész a Tartim kísérőfüzetében egy képzeletbeli, látomásszerű történetet ír le egy bizonyos Tartim-szigetcsoportról, az ott szálló csodás dallamokról. Honlapján egyéb írásai is olvashatóak.

"Sokszor érzem azt, hogy olyan impressziók jelennek meg bennem a zenével kapcsolatban, illetve a világban járva, amiket le kell írnom. Több konkrét kompozícióhoz született így szöveg, mert a hangulat szerintem így teljes" - mondta erről.
A szaxofonos a győri Médiawave-en találkozott az amerikai Hamid Drake-kel, akit az improvizációs zene egyik legjobb ütőseként tartanak nyilván. A rendezvényen egy olyan zenekarban kerültek egymás közelébe, amelyben mintegy huszan játszottak együtt, köztük három-négy dobos.

"Hamid egyszer csak beszállt játszani a szaxofonosok mögé, engem pedig mintha áramütés ért volna; azonnal tudtam, hogy ez az a dobolás, ami nekem mindig is kellett. Külön szerencse, hogy később éreztem, elfogad tanítványaként" - jegyezte meg. Hamid Drake a dzsessz mellett korábban reggae-t is játszott, és olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Don Cherry trombitás vagy William Parker bőgős.

Tóth Viktor játszik a Berki Tamás Band-ben is, ami vokális, groove-os zene, tehát a dzsesszen belül más világot képvisel, mint saját formációi.

"Számomra nem léteznek stílusok, ezek majdnem lényegtelen körülmények, mert egy dolog fontos, hogy zenét kreáljak, és az harmóniában legyen azzal, ami körülöttünk megjelenik. Nyilván egy-egy formációban mások a rendezőelvek, de amit én játszom, az ugyanonnan jön" - fejtette ki Tóth Viktor az MTI-nek.

Tóth Viktor Henry Franklinnel ás Robert Ikizzel alkotott triója szombaton játszik 19 órától a Trafó Kortárs Művészetek Házában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását