2024. május 3. - Tímea, Irma

Harapjunk a nedves husiba!

A nyár vége felé, mikor már visszahúzódik a kánikula és a mozdulatlanságra kényszerítő meleg, újra friss hús után vágyunk. Nedvektől duzzadóra és harapnivalóra. Eljött a mi időnk!
2009. szeptember 4. péntek 18:09 - HírExtra
A szilva az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk. Nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Ráadásul sokoldalúan felhasználható. Az egyik legkiválóbb vértisztító hatást tudhatja magáénak, ami a sörrel-borral megélt nyári éjszakák után igencsak jót tehet még a fiatal szervezeteknek is. De ha nem fogyasztunk elég zöldséget és más gyümölcsöt, akkor a szilva vértisztító hatása elengedhetetlenné válik.

Ezt a hatás a szilva számtalan összetevőjének eredménye, de közülük is kiemelkedik rendkívül magas kálium tartalma: tíz deka aszalt szilvában 757 mg található. A kálium nemcsak segít a salakanyagok kiürítésében, de szabályozza, illetve normalizálja a szív ritmusát is.

Emésszünk!

A szilva
A szilva a legigénytelenebb gyümölcsfajtáink egyike. Sem talajban, sem fekvésben nem válogat, de legjobban az enyhén nedvesebb, kötöttebb talajokon terem. A szilva a hosszú szüreti időszaknak és a kedvező gyümölcs tulajdonságoknak köszönhetően jelentős szerepet képvisel a frissen fogyasztható gyümölcsök között. A szilva 5000 éves kultúrnövényünk. A magról és sarjról történő szaporítás a XX. századig jelentős volt. A régi szilvafajtákból több évezredes vagy évszázados termesztésük közben fajtakörök (pl. Besztercei szilva) keletkeztek. A legelterjedtebb friss fogyasztási céllal termesztett európai szilvafajták a Stanley, Bluefree, President, Olasz kék és néhány ringló Zöld ringló, Althan ringló.
A szilva emésztést elősegítő hatása közismert, ám azt már nem mindenki tudja mi az, ami ezt előidézi. Nos, a héjában lévő nagy mennyiségű cellulóz adja azt a rosttartalmat, mely kellemesen átmozgatja a beleinket, így segít a székrekedés ellen. De e mellett vizelethajtó hatása is van. Persze annak, akinek nincs székrekedése és sok szilvát eszik… nos inkább ne próbálja ki. Vagy ha igen készüljön a gyors futásra a legközelebbi mellékhelység irányába.

Cukor tartalma kicsi, nedvességtartalma viszont nagy (85 százaléka víz). Ebből következően kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammban 50 kalória energia van. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitaminféleség, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Kálium mellett a kalcium, foszfor és magnézium található meg benne. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Ezek az anyagok megerősítik az immunrendszer ellenállóképességét, valamint védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Sőt, étvágyfokozó is.

Enni kell

Fogyasztani – mint minden gyümölcsöt –természetesen nyersen a legjobb. Lehet belőle kompótot főzni, de ügyelni kell rá, hogy ne főjön túlságosan szét. Ha mégis szétfő kissé, akkor az izgalmas finomságokat kedvelők kipróbálhatják a szilvakompóttal nyakon öntött gyümölcsfagyit. Különleges csemege.

A szilva kerülhet süteménybe, rétesbe, tortába, de húsételekhez is igazán remek kiegészítő. A valódi csúcs, melyet egy szilva élete során elérhet természetesen a szilvásgombócba való bekerülés. Ezen párjanincs étek éppen az, melyet épeszű ember képtelen befejezni míg előtte a gombócos tál.

A szilvalekvárról ódákat lehet zengeni, főleg ahogy egyes háziasszonyok, a cukor teljes kihagyásával készítik napokon át. Az aszalt szilva szintén finom csemege akár nyersen akár süteménybe, húsba tölteléknek.

És végül ne feledkezzünk meg a szilva egy másik, sokak számára nagyon lényeges felhasználási módjáról, a pálinkáról. De ez már egy másik történet…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását