2024. április 19. - Emma

Fuldokló bálnák, durva haláltusa

A Madagaszkár déli partjainál augusztus 26-án elsüllyedt török teherszállító hajó egyre aggasztóbb mértékű természeti katasztrófát idéz elő: a hajóból szivárgó anyagok több kilométer hosszan beszennyezték a partvonalat, amely haláltusát vívó halaktól és bálnáktól hemzseg.
2009. szeptember 3. csütörtök 19:50 - HírExtra
A szigetország déli partján található Faux Captől három kilométerre elsüllyedt, 189 méter hosszú, 30 méter széles hajó 39 ezer tonna foszfátot szállított Indiába. A L'Express de Madagascar című helyi lap beszámolója szerint a szállítmány egy részén kívül a tengerbe ömlött még 383 köbméter üzemanyag, valamint 7 ezer liter ürülékkel és olajjal szennyezett víz is. A hajó elsüllyedésének oka egyelőre ismeretlen.

A partra mosott hosszúszárnyú bálnákat, amelyeknek légzőjáratai eldugultak az olajtól, állatorvosok közreműködésével gondozzák - számol be a lap. A többtonnás vízi emlősök az évnek ebben a szakában csapatokban úsznak el a Madagaszkár partjainál fekvő Szent-Mária sziget mellett, hogy aztán a Franciaországhoz tartozó Réunion környékén világra hozzák borjaikat.

A szennyezés a Cap Sainte Marie parkot, egy védett természeti területet is fenyeget, amely többek között ritka teknősfajoknak ad otthont. Környezetvédők ezenkívül felhívták a figyelmet arra a káros hatásra, amelyet a kiömlött anyagok gyakorolnak a korallzátonyokra, valamint az algák foszfát kiváltotta ugrásszerű elszaporodására is, amely felboríthatja a törékeny ökológiai egyensúlyt.

A Madagaszkár körüli vizeken igen gyakran süllyednek el hajók, ám ez az első eset, hogy a 20 milliós lakosságú volt francia gyarmatot, amely híres ritka fajokat felvonultató állat- és növényvilágáról, komoly szennyeződés éri el hajótörés következtében.

Monja Roindefo miniszterelnök hét eleji beszédében az ország történetének eddigi legnagyobb ilyen típusú természeti katasztrófájának nevezte a történteket.

A partszakasz megtisztításában és az olajréteg felszívásában 800 ember vesz részt. A hatóságok nyomatékosan felszólították a lakosságot arra, hogy ne egyenek a partra vetett bálnák húsából, mivel egyelőre nem tudják, hogy a foszfát mellett szállított-e mást is a hajó, s ha igen, mit. Az érintett területen a helyiek egyik fő megélhetési forrását jelentő halászatot is felfüggesztették.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint az MS Gulser Ana névre hallgató hajó egy olyan feketelistán szerepelt, amelynek alapján biztonsági okokból megtiltották az Európai Unió kikötőibe való behajózását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását