2024. május 3. - Tímea, Irma

TÖOSZ: A 120 milliárd csak tárgyalási alap lehet

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint eltúlzott és teljesíthetetlen a tervezett 120 milliárd forintos önkormányzati forráskivonás, ezért azt kéri a kormánytól, azt csak tárgyalási alapnak tekintse.
2009. szeptember 1. kedd 08:55 - HírExtra
A TÖOSZ elnökének közleménye szerint az önkormányzati szervezet "megérti, hogy a gazdasági világválság miatt a települések is kénytelenek újragondolni feladataikat", de eltúlzottnak és teljesíthetetlennek tartja 120 milliárd forint kivonását az önkormányzatok működéséből.

A legtöbb települést képviselő szervezet ezért kidolgozott egy több száz javaslatot tartalmazó programcsomagot, ami Molnár Gyula szerint feladat- és hatáskör átcsoportosításokkal, a törvényi szabályozás időbeli eltolásával és hatékonyabb munkavégzéssel jelentős összeget tudna megtakarítani az önkormányzati rendszerben.

"Az önkormányzatok ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy a várható 6,7 százalékos GDP-csökkenés miatt arányosan ők is több terhet viseljenek úgy, hogy a költségeket közben nem hárítják tovább a falvak, városok és kerületek lakóira" - olvasható a közleményben.

Molnár Gyula azt írta: a TÖOSZ-tag önkormányzatok egységes álláspontja, hogy a kormány nem támogatja a helyhatóságokat, hanem szolgáltatást vásárol tőlük, a szolgáltatások elvégzésére az iskolafenntartástól a kórház-üzemeltetésig pedig törvény kötelezi őket. A szövetség álláspontja szerint csak akkor lehet a költségvetésükből elvenni, ha a szolgáltatások egy részét is kormányzati hatáskörbe vonják.

"Ezen kívül van még némi mozgástér, ha a kabinet nem írja elő kötelezően, hogy egyes szolgáltatásokat hány fővel kell elvégezni, illetve, ha nem muszáj az önkormányzatoknak minden státuszra köztisztviselőt, vagy közalkalmazottat felvenniük" - írta az elnök.

A TÖOSZ álláspontja szerint az önkormányzatok továbbra is partnerek egy jobb működés feltételeinek megteremtésében, de ebben az esetben a forráscsökkentésnek valódi feladat- és hatáskörcsökkentéssel kell együtt járnia.

Ezért a szövetség azzal a kéréssel fordul a kormányhoz, hogy az vegye figyelembe szakmai javaslatait, és a szövetség bízik abban, hogy a többi önkormányzati érdekvédelmi szervezet is támogatja elképzeléseit. Ezzel párhuzamosan Molnár Gyula egyeztetésre hívta a legnagyobb költségvetéssel gazdálkodó főváros, a megyei jogú városok és a megyék képviselői mellett a parlamenti frakciók vezető szakpolitikusait, hogy közösen dolgozzanak ki további alternatív megoldási javaslatokat a tervezett elvonással kapcsolatban.

A jövő évi költségvetés tervezetéről Oszkó Péter pénzügyminiszter hétfőn azt mondta: az önkormányzatoktól 120 milliárdot vonnak el jövőre, ennek egy része automatikus megtakarításból áll. Másik része abból tevődik össze, hogy a részletes normatívákat nagy arányban összevonják, és a helyhatóságokra bízzák ezek felhasználását - közölte a miniszter. Hozzátette: a lényegi megtakarítás pedig a hazai fejlesztések halasztásából származik e területen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását