2024. május 2. - Zsigmond

Egyházak a nyelvtörvény ellen

Levélben fordult a magyar európai parlamenti képviselőkhöz a szlovák nyelvtörvény miatt a magyarországi református és az evangélikus egyház; arra kérik a képviselőket, hogy bírják rá az Európai Uniót hathatós lépések megtételére.
2009. augusztus 31. hétfő 12:06 - HírExtra
"Az elmúlt hónapok Magyarországgal és magyarsággal szembeni legdurvább atrocitásaként értékeljük és éljük meg mindazt, ami Szlovákiában a magyar nemzetiségű polgárokkal szemben történik. A szabadság, az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szolidaritás és nemzetünk képviselete közös ügyünk" - olvasható az egyházi vezetők levelében.

Az anyanyelv használatának szabadsága a reformáció egyik nagy vívmánya, egyházaik számára tehát kiemelten fontos, hogy vallási közösségeik tagjai anyanyelvükön hallhassák az evangélium üzenetét, és mindennapos ügyeiket is anyanyelvükön intézhessék - írták.

Az egyházi vezetők "megengedhetetlennek" tartják, hogy augusztus 21-én megtagadták Sólyom László Szlovákiába történő belépését. Szerintük példátlan volt az is, hogy március 15-én a román légügyi hatóságok visszavonták az államfő gépének leszállási engedélyét. "Említhetnénk Malina Hedvig ügyét vagy a dunaszerdahelyi brutális rendőrattakot is" - fűzték hozzá.

Hangsúlyozták: "ezek az események mind szemben állnak az európai normákkal, és nemcsak nemzetünknek ártanak, hanem az európai közösség szellemiségének, az Európai Unió tekintélyének is." Mint írták, mindannyiunk összefogására van szükség ahhoz, hogy a Magyarországról és a magyarságról kialakult kép Európában úgy változzék meg, hogy a szlovákiaihoz hasonló megalázó eseményekre ne kerülhessen sor.

"Azt tapasztaljuk, hogy nemzetközi tekintélyünk sajnálatos csökkenésével az eddigi, nemzeti közösségünk kollektív jogainak hangsúlyozására törekvő – egyébként jogos – érveléssel, egyre kevésbé tudunk eredményt elérni" - olvasható az EP-képviselőknek írt levélben.

A aláírók - Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Huszár Pál főgondnok, a zsinat világi elnöke, az evangélikusok részéről pedig Ittzés János elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő - kérik az európai parlamenti képviselőket: a jövőben is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy "az Európai Parlament hitelesen értesüljön a mindannyiunkat megalázó történésekről, és bírja rá az Európai Uniót hathatós lépések megtételére".

"Érthetetlennek tartjuk, hogy az Európai Unió továbbra is a két ország belügyének tekinti ezeket az eseteket" - tették hozzá.

Az egyházi vezetők a levélben felajánlották együttműködésünket és segítségünket a "közös feladat elvégzéséhez", és személyes találkozást is kezdeményeznek "a közös gondolkodás megvalósítása érdekében".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását