2024. május 5. - Györgyi

Madonna nevén nevezte a cigányellenességet

Madonnának a diszkrimináció-ellenes megnyilatkozása miatti kifütyülése megerősítette, hogy a romániai társadalom többségének nem tetszik, ha a képébe mondják az igazat.
2009. augusztus 31. hétfő 14:17 - HírExtra
Dan Pavel, az egyik legnevesebb román publicista írásában visszatért az amerikai popsztár múlt heti bukaresti koncertjére, amelyen Madonna néhány mondatban szót emelt a romák diszkriminációja ellen. Amikor az énekes megállapította, hogy Kelet-Európában a romák és a homoszexuálisok megkülönböztetésben részesülnek, a közönség egy része kifütyülte őt.

"A Madonnának szánt füttykoncert egy pillanat alatt megerősítette az általa hangoztatott tételt, miszerint a cigányokat diszkriminálják Európának ezen a részén. Különösen Romániában éri őket megkülönböztetés, ahol számuk nagyobb, mint bárhol másutt. E füttykoncert még egy dolgot bizonyított: a többségnek nem tetszik, ha a képébe mondják az igazságot" - állapítja meg a publicista.

Az új fasisztáknak van egy kategóriája, amely azt állítja: a cigányok elleni gyűlöletük tulajdonképpen csak "válasz" e népcsoport erőszakos, bűnöző, perverz magatartására, arra, hogy "lusták, kerülik a munkát, analfabéták, hazugok, bandákba szerveződnek, lopnak, embereket vernek az utcán" - írja Dan Pavel. Hozzáfűzi, hogy az e nézetet vallók kijelentik: "amúgy" semmi bajuk sincs a kisebbségekkel, a külföldiekkel, más nemzetekkel vagy fajokkal.

A szerző szerint azonban a valóság ellentmond ennek, hiszen a román társadalomban az előítéletek más csoportokat is érintenek. Emlékeztet az Újpesttel játszott mérkőzésen kitett magyarellenes feliratra, akárcsak arra, hogy számos román politikus nem tűri el a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelenlétét a parlamentben. Dan Pavel felhívja a figyelmet az antiszemitizmusra is, amely szerinte ugyancsak jelen van Romániában, s amely például többek részéről a holokauszt tagadásában nyilvánul meg.

Az írás szerzője mindenesetre üdvözli, hogy Madonnának sikerült botrányt kavarnia színpadon elhangzott felhívásával, hiszen szerinte érzékeny erkölcsi és politikai pontokra tapintott. Ha egy professzor jött volna el Bukarestbe a Harvardról, Oxfordból vagy a Sorbonne-ról, senki sem figyelt volna rájuk, ha ugyanerről a témáról beszéltek volna, Madonnának azonban sikerült visszhangot keltenie - írja a Ziua hasábjain Dan Pavel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását