2024. május 2. - Zsigmond

KDNP: A kormány ne akadályozza a parlagfűirtást!

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) arra kéri a kormányfőt a kétmillió allergiás érdekében, hogy a közigazgatásban bevezetett létszámstopot oldja fel a parlagfű-mentesítésben résztvevőkre vonatkozóan.
2009. augusztus 31. hétfő 13:13 - HírExtra
Augusztus végére a parlagfű pollenkoncentrációja Magyarországon elérte a "nagyon magas - a legmagasabb" fokozatot. Allergológusok szerint egyre több az allergiás, már csaknem kétmillió országszerte; leggyorsabban a súlyosabb és a több gyógyszert igénylő betegeknek nőtt meg a számuk. Az orvosok szerint arra lehet számítani, hogy a jövőben jelentősen emelkedhet az allergiások száma - indokolta kezdeményezését az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának tagja.

Rétvári Bence kifejtette: a kialakult helyzet tarthatatlanságára a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is felhívta a figyelmet augusztusi ajánlásában, de a kormány válasza erre csak annyi volt, hogy nem fogadják el az ombudsman javaslatát egy parlagfűvel foglalkozó kormánybiztos kinevezésére.

Kiemelte, hogy a parlagfű ügye nemcsak egészségügyi, hanem szociális kérdés is: a lakosság évente 23-24 milliárd forint értékben kénytelen gyógyszereket szedni.

Ha már a kormány által létrehozott tárcaközi bizottságnak – kellő támogatás hiányában - nem sikerült érezhetően javítani a parlagfűhelyzeten, akkor legalább ne akadályozzák az irtásban közreműködő szervek munkáját kötelező létszámstop bevezetésével - írta a szakpolitikus.

Rétvári Bence közleményében felidézte, hogy Bajnai Gordon a parlagfűszezon kezdete előtt létszámstopot rendelt el az államigazgatásban, ami azt jelenti, hogy a megüresedő állásokat sem lehet betölteni. Ez alól két kivételt nevesített: a rendőrséget és a Magyarország 2011-es soros EU-elnökségéhez kapcsolódó feladatokat ellátó szakembereket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását