2024. április 29. - Péter

Ha nincs sikeres romaintegráció, akkor megyünk a levesbe?

A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel.
2009. augusztus 31. hétfő 20:56 - HírExtra
A miniszterelnök úgy fogalmazott: lehet beszélni szegregációról, kirekesztésről, kizárásról, lehet ingerülten kezelni ezt a kérdést, de Magyarország már megtanulta az elmúlt 150 évben, hogy mindenfajta gyűlölködésből és kirekesztésből rossz származik. Ezzel az országnak csak vesztenivalója van - emelte ki.

Ahhoz, hogy nyerjen a társadalom, kölcsönös a felelősség, "érintve az egyenlet mindkét oldalát" - hangsúlyozta.

A többségi társadalomnak segítő kezet kell nyújtani a kisebbségeknek, de akik megkapják ezt a segítséget, azoknak az a felelőssége és kötelessége, hogy éljenek is ezzel a lehetőséggel - mondta a kormányfő.

Három dolgot mindenképp elvárhat a társadalom azoktól, akik ebben a támogatásban részesülnek - legyenek ők romák vagy nem romák. Egyfelől be kell tartaniuk az együttélés alapvető normáit, másfelől ha lehetőség nyílik számukra a szegénységből való kilábalásra, a munkára, akkor azzal élniük kell. Akinek pedig nincs ilyen lehetősége, annak még mindig marad egy kötelessége: az, hogy ne örökítse tovább gyermekeire a reménytelenséget - emelte ki.

A miniszterelnök felkérte a kormányt arra, hogy olyan, egymásra épülő intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek az oktatástól az életkörülmények javításán át a közszolgálatban való fokozott részvétel lehetőségéig hatékonyan mozdítják elő a romák beilleszkedését a társadalomba.

A kormányfő elmondta, ennek egyik pillére a Tanoda program, amit folytatni, erősíteni kell. Ennek segítségével a gyerekek a hazulról hozott hátrányokat küzdhetik le plusz oktatással, délutáni foglalkozással, extra segítséggel - jegyezte meg.

Bajnai Gordon második feladatként azon telepek felszámolását említette, ahol gyakran nagyon rossz, iszonyatos körülmények között élnek emberek, mert - mint mondta - az életkörülmények is táplálják a reménytelenséget.

Az MTI úgy tudja, a cél az, hogy integrált módon, az oktatást és az egészségügyi ellátást megújítva folytassák a roma telepek felszámolási programját. Kis lépésekkel haladva jobb lakhatási, oktatási, egészségügyi ellátási körülményeket teremtenének a telepeken élő szegény családoknak. A tervek szerint a jövő év első felében 100 telepen kezdődhetnének el a komplex felszámolási, megújítási munkák.

A kormányfő úgy fogalmazott, célja az, hogy Magyarország "összetartó társadalom" legyen.

Az MTI információi szerint program indulhat annak érdekében is, hogy minél több roma köztisztviselő jusson be a közigazgatás különböző szintjeire. A miniszterelnök ehhez egy pozitív diszkrimináción alapuló, de megalapozott végzettségre, képesítésre alapozó program kidolgozását kérte a kormány tagjaitól.

Bajnai Gordon beszélt arról is, hogy Magyarország az elmúlt 20 évben kettészakadt, mind földrajzilag, mind társadalmilag, ezt a szakadást kell megállítani, megfordítani, amíg lehet.

Encsen a Zrínyi Ilona Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két iskola összevonásából jött létre, így az idei tanévben ebben az intézményben 1.350 diák tanul majd 95 pedagógus segítségével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rachenth
2009. szeptember 1. 09:00
Jaj de kell az a pár % az MSZP-nek!Azt kívánom, hogy Bajnainak legyen két roma szomszédja! Reggelre még a gatyája sem lenne meg.Gyökerestől kellene a segélyek elosztását megváltoztatni!A kisebbségnek kellene a többséghez igazodni és nem fordítva!Nem vagyok antiszemita,de a cigány az cigány marad! Adható dupla pénz is Nekeik,akkor is el mennek lopni! Génjeikbe van beépülve! A macska is macska marad ha dupla kaját kap,az egeret akkor is elkapja!
banhegyi
2009. szeptember 1. 01:13
Hányszor tíz milliárdot áldoztak már az integrálásukra, haszontalanul?
A kulturált viselkedés, a tisztaság iránti vágy nem kerül pénzbe, mégsem tudnak vele élni.
d.a.angela
2009. augusztus 31. 21:53
Jó, akkor még utoljára segítsenek nekik, kapjanak új házat, legyen nekik mindenféle program...de folyamatosan tudassák mit, mennyit kaptak...és az eredményről tákoztassanak mindenkit. Aztán ha sikerül ok...de ne legyen utána már alap arra hivatkozni bűncselekményeknél, hogy elnyomott etnikum. Húzzuk meg a határt valahol.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását