2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ősszel a parlament előtt az olimpiai törvény

Ha az olimpiai törvényt nem fogadja el idén a Parlament, akkor kárba vész minden eddigi munka, és 2011-ben nem lehet majd színvonalas jelentkezést leadni a 2020-as nyári játékok rendezéséért, óriási tehát a tét.
2009. augusztus 27. csütörtök 19:51 - HírExtra
A testület végül - 2007 óta immár harmadik alkalommal - vita nélkül, egyhangúlag támogatta, hogy kezdeményezzék az Országgyűlésnél a 2020-as ötkarikás játékok rendezésének megpályáztatását előkészítő törvénytervezet őszi tárgyalását, és az arról való szavazást.

"Most azt kértük a képviselőktől, hogy ne csupán a közgyűlésben álljanak az ügy mellé, hanem a parlamenti frakciókban is tegyenek azért, hogy megszavazzák a javaslatot - nyilatkozta a BOM vezetője. - Azért fontos az idei szavaztatás, mert rengeteg munka kell ahhoz, hogy 2011-ben színvonalas, megalapozott pályázatot nyújtsunk be. Ehhez el kell készíteni a finanszírozási tervet és meg kell kezdeni a magántőkével a tárgyalásokat, fel kell állnia a stábnak, amely elvégzi a szükséges munkát valamint el kell kezdeni a nemzetközi lobbitevékenységet. Jövőre választások jönnek, így akkor már kevés az esély, hogy erről tárgyaljanak, ráadásul már az idő sem lenne elég a feladatok elvégzésére."
Szalay-Berzeviczy Attila hangsúlyozta, hogy azt az óriási lehetőséget sem szabad veszni hagyni, hogy most Észak-Csepelen, Budapest szívében van egy hatalmas üres terület, mely tökéletes helyszíne lenne az olimpiának.

A BOM elnöke által említett helyszínt tavaly decemberben jelölte ki a közgyűlés. A tervek szerint kialakítanának egy déli, egy északi és egy keleti térséget. A déli térség Csepel északi részén lenne, ez képezné a játékok magterületét: itt helyeznék el az olimpiai falut, a médiafalut és a sportversenyek fő helyszíneit. Itt lenne a tervek szerint az olimpiai stadion, a kajak-kenu pálya, a nemzetközi teniszközpont, az úszóközpont és a tornászversenyek megrendezésére alkalmas sportcsarnok. A tervek pontosítása céljából a főváros nemrég írta ki az úgynevezett masterplan, mesterterv elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. A győztes tervezőirodának ezeket a terveket kell majd pontosítania, a lehetőségeket összevetve a sportszakági igényekkel.

Szalay-Berzeviczy csütörtökön is hangsúlyozta, hogy az olimpiai törvény elfogadása nem hozná kényszerhelyzetbe az országot, mert az csak a felkészülést biztosítja. Hozzátette, amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot, a 2005-ben életre hívott BOM eléri eredeti célját, sikerrel teljesíteti küldetését, s ezt követően feladatait átadja a törvény által létrehozott Pályázati Előkészítési Bizottságnak. Ellenkező esetben viszont kárba vész a fővárosi önkormányzat és az egyesület eddigi munkája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kis Lajos
2009. augusztus 28. 15:10
A legelemibb dolgokra sincs pénz, nem hogy olimpiára, hát normálisak ezek?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását