2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ráfizetnek az autósok

Emelkednek a gyorshajtás és az ittas vezetés büntetési tételei Ausztriában. Legkevesebb 70 eurót kell a jövő hónaptól fizetnie annak, aki az osztrák utakon autóval több mint 30 km/h-val túllépi a sebességhatárt.
2009. augusztus 26. szerda 12:55 - HírExtra
A gyorshajtás miatt helyszíni bírságként kiszabható büntetés összege ezzel csaknem a duplájára emelkedik, de nőnek az egyes büntetési tételek is. Az ittas vezetésért kiszabható pénzbírság emelkedik az ősztől és az eddiginél hosszabb időre vonhatja majd be a rendőrség a vezetői engedélyt. A 0,5 és 0,79 ezrelék közötti véralkoholszint-tartományban például az eddigi 218-ról 300 euróra nő a büntetés.

A közlekedésbiztonsági csomag egyik fontos eleme, hogy egységesítik az autópályán elkövetett gyorshajtásért kiszabható büntetési tételeket. Jelenleg tartományonként eltérő az erre vonatkozó szabályozás, és akár 40 euró eltérés is lehet a büntetésekben. A jövőben tíz km/h-s sebességtúllépésért helyszíni bírságként legkevesebb 20, 20 és 30 km/h közötti sebességtúllépésért legkevesebb 50 euró helyszíni bírságra kell számítania az autósoknak. Ahogy eddig is, az utólag postázott büntetés tételei ennél valamivel magasabbak lesznek.

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia azonban annak az osztrák autósnak is, aki egyedi rendszámtáblát szeretne a járművére, ezek díját 40 százalékkal, vagyis a jelenlegi 145-ről 200 euróra emelik. A befolyt összeget közlekedésbiztonsági célokra fordítják.

Nem csak az autósokra vonatkoznak új szabályok, a jövő hónaptól ugyanis csak jogosítvánnyal szabad kismotort és az azzal egy besorolás alá eső négykerekű járművet vezetni Ausztriában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását