2024. június 17. - Laura, Alida

MDF: rend kell a felügyelőbizottságokba

Az MDF azt kezdeményezi, hogy a pártok hívják vissza az ülésekről távol maradó bizottsági tagokat - közölte Csapody Miklós MDF-es politikus kedden az MTI-vel.
2009. augusztus 25. kedd 14:10 - HírExtra
A pártok tekintsék át az általuk delegált felügyelőbizottsági tagok aktivitását, és hívják vissza azokat, akik nem dolgoztak meg a fizetésükért. Ezt az eljárást az ülések több mint egyharmadáról távol maradó, de a hiányzást igazolni nem tudó tagok esetében javasolják - tette hozzá közleményében az országgyűlési képviselő.

Emellett pártja azt is kezdeményezi, hogy az Országgyűlés alkosson összeférhetetlenségi szabályokat a felügyelőbizottsági tagsággal kapcsolatban, a kifizetett tiszteletdíj mértéke pedig legyen arányos az elvégzett munkával.

Mint írta, változtatni kell azon a gyakorlaton, hogy a felügyelőbizottsági tagok nem ritkán "arcpirító fizetéseket vesznek fel, miközben az ülések többségén nem vesznek részt, munkájukat nem végzik el".

Jelenleg nem lehet megvonni a tiszteletdíjat a munkakerülő bizottsági tagoktól, és az is előfordulhatott, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármester fél éven keresztül megkapta havi kétszázötvenezer forintos fizetését - emelte ki a képviselő.

A Magyar Nemzet augusztus 18-án írt arról, hogy csaknem 250 ezer forintot kap a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. felügyelőbizottsági és a Péterfy kórház felügyelőtanácsi tagsága után Hunvald György. Az MSZP fővárosi frakciója még aznap közölte, kezdeményezi az előzetes letartóztatásban lévő szocialista politikus visszahívását valamennyi, gazdasági társaságban betöltött funkciójából.

Csapody Miklós közleményében úgy fogalmazott: az MDF úgy látja, rendezni kell a felügyelőbizottságok helyzetét, hiszen a jelenlegi szabályozás nem nyújt garanciát arra, hogy a testületek megfelelően őrködjenek a vállalatok gazdálkodása felett.

"Elég csak a BKV végkielégítési botrányaira gondolni, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a felügyelőbizottsági tagok szándékosan vagy mulasztásból, de nem végezték a feladatukat, és nem akadályozták meg a gyanús ügyleteket" - írta az MDF-es politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Border
2009. augusztus 25. 15:01
Valóban sok mindent rendezni kellene ezen a területen. Először is mindenki csak egy felügyelő bizottságban vehetne részt. Állami szervek, cégek vezetői ne lehessenek bizottsági tagok. Maximálni szükséges a bizottsági tagságért járó honoráriumot. Adott esetben - például rendszeres hiányzás esetén - visszahívhatók legyenek, illetve kötelező legyen a visszahívásuk! A jog- és felelősségi kört pontosan meg kell határozni, ha hibáztak igen is felelősségre vonhatókká váljanak! Nagyon igaza van az MDF-nek!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását