2024. május 18. - Erik, Alexandra

Obama bízik Líbiában

Az amerikai elnök reményét fejezte ki, hogy a Lockerbie-merénylet miatt elítélt, és a skóciai börtönéből egészségi állapotára való tekintettel csütörtökön szabadult líbiai férfit hazájában nem fogadják hősként és házi őrizetbe helyezik.
2009. augusztus 21. péntek 07:10 - HírExtra
"Kapcsolatban vagyunk a líbiai kormánnyal, és biztosak akarunk lenni abban, hogy nem részesül meleg fogadtatásban, hanem ehelyett házi őrizetbe helyezik" - közölte Barack Obama egy nyilatkozatban. Az amerikai elnök hibának nevezte Megrahi elengedését. Nem sokkal korábban Philip Crowley amerikai külügyminisztériumi szóvivő közölte: "világosan a líbiai kormány tudomására hoztuk, hogy Megrahi nem érdemel meg hősnek kijáró fogadtatást".

A 57 éves prosztatarákban szenvedő férfi szabadon engedése az amerikai kormányzat és az áldozatok hozzátartozóinak haragját és felháborodását váltotta ki. Megrahi életéből vélhetően már csak három hónap lehet hátra.

Megrahit az amerikai Pan Am légitársaság utasszállító repülőgépének 1988. december 21-i felrobbantása miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre 2001-ben, azzal a megkötéssel, hogy legkorábban 27 év után szabadulhat. A Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-esen utazó 259 ember - köztük négy magyar állampolgár - életét vesztette, és ugyancsak tizenegyen meghaltak a skóciai Lockerbie településen, ahol a felrobbant gép lezuhant.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását