2024. április 20. - Tivadar

Az erdők győzhetnek?

Hatalmas erdőtelepítésekkel kívánnak harcolni a klímaváltozás ellen az Egyesült Államokban - írta a szerdai USA Today című napilap a képviselőház új klímavédelmi törvényjavaslatával kapcsolatban.
2009. augusztus 20. csütörtök 13:17 - HírExtra
A kormányzati Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) becslése szerint 7,3 millió hektár - Magyarország területének nagyjából 80 százalékát lefedő - területen létesülne erdőség 2020-ig.

A képviselőház által júniusban elfogadott törvényjavaslat pénzügyi ösztönzőket kínál a birtokosoknak és gazdáknak a fatelepítésre, az erdők ugyanis nagy mennyiségben elszívják az egyik legfőbb üvegházhatást okozó gázt, a széndioxidot.

A várható erdősítés nagyobb méretű lesz azoknál az erdőtelepítéseknél, amelyeket a második világháború előtti gazdasági válság, a nagy depresszió idején hajtottak végre; akkor, 1933 és 1942 között 3 milliárd fát ültettek.

Az erdőtelepítések jótékony környezeti hatásai egyértelműek. Nemcsak a széndioxid szintje csökkenne, hanem a vizek minősége is javulna, mivel kevesebb rovarirtóra és trágyára lenne szükség - mutatott rá Bruce McCarl, a texasi A&M Egyetem agrárközgazdásza.

A szenátusban - ahol ősszel kerül napirendre a klímavédelmi tervezet - többen azonban aggódnak amiatt, hogy az erdőtelepítésekkel csökkennének a termőterületek, következésképp növekednének az élelmiszerárak.

Mike Johanns nebraskai republikánus szenátor, a Bush-kormány agrárminisztere közölte: várni kellene a hasznos termőterületek klímabarát erdőségekké alakításával, ha ez a 2007 közepihez hasonló - az előző évihez képest 7-8 százalékos - élelmiszerár-emelkedést eredményezne.

Az EPA szerint azonban nem drágulnának meg az élelmiszerek. Az ügynökség egy elemzése kimutatta, hogy a képviselőházi tervezet törvényerőre emelkedése esetén három övezetben kerülnének túlsúlyba az erdőségek a termőföldekkel szemben: a Nagy-tavak környékén (Michigan, Minnesota és Wisconsin államban), a dél-keleti térségben (Virginia, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Georgia és Florida területén), valamint az úgynevezett kukoricaövezetben (Illionis, Indiana, Iowa, Missouri és Ohio államban).

A képviselőházi javaslat értelmében az erdőt telepítő, ezáltal a levegő széndioxid tartalmát csökkentő farmerek úgynevezett szénengedélyeket adhatnának el az olyan környezetszennyezőknek, mint az erőművek.

Az erdők az utóbbi években fogyatkoztak az Egyesült Államokban; az előző évtizedben évente átlagosan 400 ezer hektár erdő tűnt el a lakásépítések és egyéb fejlesztések miatt. Az új klímavédelmi törvény erdőtelepítési céljai nélkül 2050-ig további 10,5 millió hektárral csökkenne az ország erdőségeinek területe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását