2024. június 16. - Jusztin

Eltűnt pénzek nyomában

Hozza nyilvánosságra a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azokat a megbízási szerződéseket, s különböző felújításokra vonatkozó adatokat, amelyekből kiderülhet, "hova tűntek Fejér megye milliárdjai?" - mondta a megyei közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője szerdán Székesfehérváron.
2009. augusztus 19. szerda 20:20 - HírExtra
Horváth András azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy Balogh Ibolya közgyűlési elnök a napokban fizetett hirdetésben, nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a Fejér Megyei Szent György Kórház európai uniós pályázatának ügyében.

A frakcióvezető - egyben az MSZP Fejér megyei szövetségének elnöke - szerint a több napilapban megjelent hirdetés 6,7 millió forintba került.

Balogh Ibolya később újságíróknak azt mondta, hogy erre a lépésre azért kényszerült, mert hónapok óta nem kapott érdemi választ, korrekt indoklást arra, miért került tartaléklistára a kórház pályázata. Továbbá hangsúlyozta: a megyei önkormányzatnál minden nyilvános, ami a jogszabály szerint annak bizonyul.

A milliárdok eltűnésével kapcsolatban Horváth András elmondta: a közgyűlés elnökének, illetve a megyei önkormányzatnak kiterjedt tanácsadói hálózata van. Több kommunikációs tanácsadót foglalkoztat, s a cégeknek évente több millió forintot fizet ki.

Foglalkoztat az önkormányzat védelmi tanácsadókat is, és több ügyvédnek ad munkát, - közülük a "legdrágább" évi 39 millió forintjába, plusz a költségtérítés összegébe kerül az adófizetőknek.

Vannak vagyonhasznosítási, kulturális tanácsadói, sőt egy évig még légügyi tanácsadó is segítette, hárommillióért az önkormányzat munkáját.

Horváth András elmondta: 54 millió forintért jelentet meg újságot az önkormányzat, úgynevezett társadalompolitikai keretre pedig 19 milliót, egyéb megyei feladatokra 34 millió forintot költ évi 24 milliárd forintos költségvetéséből.

Szóvá tette, hogy egy, az intézmények hő- és melegvíz- szolgáltatására vonatkozó szerződés értelmében az átadott eszközökért 108 millió forintot kapott az önkormányzat, de a szolgáltatás igénybevétele 5, 4 milliárd forintjába kerül, továbbá egy átadás-átvételről szóló jegyzőkönyvben kisebb összeg szerepel, mint amennyibe az érintett felújítások kerültek.

Számítása szerint mindennek az együttes összege hétmilliárd forint körül van.
Újságírói kérdésre válaszolva Horváth András elmondta, ezeket többször is szóvá tették, eredménytelenül. Az ügyek egy részét társadalmi szervezetek, magánszemélyek kezdeményezésére szakértők vizsgálják, s a további lépéseket a vizsgálatok eredménye alapján teszik meg.

Balogh Ibolya szerint a milliárdok "eltűnése" a kormányzati intézkedések következménye. A megyei önkormányzat már 2007-ben az Alkotmánybírósághoz fordult, s részletesen feltárta azokat a jogsértéseket, amelyek milliárdokat vonnak ki a megye költségvetéséből.

A csökkenés oka egyrészt az, hogy folyamatosan és drasztikusan csökkennek az intézmények fenntartásához adott állami normatívák, másrészt mert azzal, hogy az illetékbevételt az APEH-hez csoportosították át, "törvénysértő módon" megszüntették a saját bevételi források megteremtésének lehetőségét.

Mindez eddig 3 milliárd forint bevételkieséssel járt. Az önkormányzat továbbá hiteleket örökölt, amelyeket fizetni kell, s a fejlesztéseket sem állíthatják le - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az előző ciklusban "potom pénzért" értékes ingatlanokat adtak el. Az MSZP-s sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott, hogy ami nyilvános, az hozzáférhető a képviselők számára. A szerződésekkel kapcsolatban pedig azt mondta, a feladatok ellátásához munkatársakra van szükség, őket pedig meg kell fizetni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását