2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Táppénzre menekülnek a munkanélküliség elől

A munkanélküliség elől sokan próbáltak táppénzre menekülni, ezért júliusban a tavalyinál bő 14 százalékkal többet fizetett ki az Egészségbiztosítási Alap táppénzre.
2009. augusztus 18. kedd 08:13 - HírExtra
Az esetszámban 2009 első három hónapjában az átlagos létszám tíz százalékkal haladta meg az előző évit, ráadásul úgy tűnik, hogy ez a jelenség a további hónapokban sem változott. Az előirányzatban szereplő havi mintegy 8,5 milliárd forint helyett ugyanis a betegállományban lévők rendre 9,3 milliárdot vesznek fel. A táppénzkiadásoknál így az első héthavi teljesítés 14,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - olvasható a cikkben.

Az e-alapban az első hét hónapban jelentkező 5,4 milliárd forintos táppénz-többletkiadás ugyanakkor "eltörpül" az egyéb címeken keletkező lyukak mellett - hívja fel a figyelmet a lap, utalva arra, hogy a legnagyobb érvágást a leépítések miatt csökkenő járulékbevételek jelentik. Ám e téren a július már mintha némi enyhülést mutatna. Míg ugyanis az elmaradás (ami februárban megközelítette a tízmilliárd forintot) júniusban még 7,2 milliárd feletti volt, az év hetedik hónapjában 6,4 milliárd forintra esett vissza - teszik hozzá.

Az első hét hónapban az e-alapban 63,3 milliárd forintos lyuk keletkezett, arról viszont még nem esett szó, hogy pontosan miként és miből rendeződik majd a tb-kassza helyzete. Az e-alapból ugyanis csak annyit lehet költeni, amennyi abban rendelkezésre áll - olvasható a lapban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását