2024. április 29. - Péter

Nem jö össze a terv 2020-ig

Amerikai szakértők szerint nem reális az a terv, hogy az ember 2020-ig visszatérjen a Holdra - írta a hétfői The Miami Herald című napilap.
2009. augusztus 17. hétfő 20:21 - HírExtra
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA évekkel ezelőtt bejelentette: 2020-ig szeretné űrhajósait a Holdra utaztatni.

A Barack Obama amerikai elnök által felülvizsgáltatott Constellation (Csillagkép) űrprogram keretében júniusban két holdszondát már elindítottak a világűrbe a Holdra szállás előkészítésére és annak megállapítására, van-e jég formájában víz a Holdon.

Az Obama utasítására kijelölt szakértői testület heteken belül nyilvánosságra hozandó állásfoglalása szerint nincs reális esély arra, hogy 2020-ig vagy akár 2028-ig újra embert küldjenek a Holdra, a NASA-nak ugyanis nincs elegendő pénze a költséges vállalkozásra.
A kritikus hangú vélemény szerint önmagában a Holdra szállás nem is biztos, hogy méltó a kivitelezéséhez szükséges költségekhez és erőfeszítésekhez.

Az irányítója, Norman Augustine nyugalmazott űrkutatási vezető után Augustine-csoportnak nevezett testület azt javasolja: az űrhajósokat a Hold helyett Föld közeli aszteroidákhoz és gravitációs nyugalmi helyekre, úgynevezett Lagrange-pontokra küldjék. Az elképzelések szerint az asztronauták elutazhatnának egészen a Phobosig, amely a Mars két kis holdja közül az egyik. A javasolt program a költségek miatt nem a landolásokra, hanem a bizonyos pontokig történő elrepülésekre helyezi a hangsúlyt.

A szakértők megállapították: a Hold legfeljebb közbülső állomás lehet a világűr felfedezéséhez, űrhajósok oda- és visszaküldése aggályosan drága lenne; a NASA-nak 50 milliárd dollár hiányzik a költségvetéséből, hogy a meghirdetett programot 2020-ig végrehajtsa. Barack Obama elnök - aki tavalyi választási kampányában nyíltan támogatta a Holdra való visszatérés programját - a hónap végén kapja meg a szakértői jelentést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását