2024. május 16. - Mózes, Botond

Az élénkítő csomag nem működik

Az amerikaiak többsége szerint nem működik a kormány gazdasági élénkítő csomagja - derült ki a USA Today című napilap hétfőn közölt felméréséből.
2009. augusztus 17. hétfő 17:17 - HírExtra
Fél évvel azután, hogy Barack Obama elnök elindította a 787 milliárd dolláros ösztönző csomagot a gazdaság rendbetételére az amerikaiak többsége úgy érzi, a szövetségi segélyáradat túl sokba került, és túl keveset tett a recesszió megállítására - írta az újság. A USA Today és a Gallup Poll közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka úgy látja: az ösztönző csomagnak nincs hatása a gazdaságra vagy még rontott is a helyzeten.

A megkérdezettek 60 százaléka kételkedik abban, hogy a központi stimulus segíteni fog a gazdaságon az elkövetkező években. Csak a válaszolók 18 százaléka érzi úgy, hogy az ösztönző csomag javított személyes helyzetén.

A USA Today szerint a felmérés arról tanúskodik: Obamának nehézségei lesznek, hogy a közvéleményt meggyőzze, ösztönző csomagja fordított a gazdaság helyzetén. A kormánynak a kétkedés miatt nem lesz egyszerű dolga az egészségügy reformjának végigvitelében sem.

A lap azt írta, a közgazdászok többsége szerint a recesszió súlyosabb lett volna a szövetségi ösztönző intézkedések nélkül, arról viszont eltérnek az értékelések, mennyiben segítettek azt leküzdeni.

A hétfői The Washington Post szerint annak ellenére, hogy a sérült amerikai gazdaság az utóbbi hetekben a javulás jeleit mutatta, sok közgazdász, akit meglepett a visszaesés mértéke, a kedvezőtlen folyamatokat hangsúlyozza.

A Politico magazin megjegyezte: az ellenzéki republikánusok nem örülnek a gazdaság gyengélkedésének, de azt hangsúlyozzák, hogy a kormányzati ösztönző politika nem járt kellő eredménnyel és túl költséges volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását