2024. május 5. - Györgyi

Ózeum múzeum és Ózfodrász

Óztóber-ünnep, Ózeum múzeum és Ózfodrász: a 4312 lakosú Wamego városka Óz varázsló jegyében üli meg augusztust és csalogatja a turistákat a különben álmos településre.
2009. augusztus 15. szombat 16:41 - HírExtra
Wamegót ugyanis szinte kizárólag azért említik meg az útikalauzokban, mert L. Frank Baum klasszikussá vált fantasztikus regénye, az Óz, a csodák csodája ebben a kansasi kisvárosban indult, hogy aztán az akkor 17 éves Judy Garland világhíressé tegye a filmváltozatban.

A Victor Fleming által rendezett mozit, amelyben egy tornádó ragadja el a Judy Garland által megtestesített kislányt Óz birodalmába, 70 éve, 1939. augusztus 12-én mutatták be, és Wamego lakói minden percét újra akarják élni annak az ünnepnek.

Dorothy, a tornádó által csodavilágba emelt kislány természetesen számtalan pólón, plakáton és teáscsészén mosolyog, de az Óz-mánia ezzel nem ér véget. A városka főutcája "Az Ózhoz vezető út" nevet kapta, a mexikói étterem a tacos nevű húsos-sajtos kukoricaeledelt Tacoz néven tünteti fel az étlapon, és akárcsak Dorothynak a filmen, Wamego lakóinak is mindig a sárga téglákból kirakott úton kell közlekedniük a városban. Igaz, itt az út a filmtől eltérően rögtön a múzeumba visz, amelyet Óz varázslónak szenteltek.

Ott pedig nem kevesebb mint 25 ezer tárgy utal az amerikai népi kultúra e legendájára. Látható a Judy Garland által a filmen viselt ruha egy darabja, megannyi baba, a film plakátjai - s persze maga a meseregény 46 nyelven kapható.

"Hála Óznak, turisztikai célponttá váltunk" - örvendezik Mercedes Michalowski, a múzeum igazgatónője. Az év eleje óta háromezer látogatóval több érkezett a városba, mint tavaly egész évben, de ez még semmi az Óztóber hónapra tervezett eseményekhez képest. Wamego ekkorra várja a minden rendű és rangú Óz-rajongókat, és tiszteletükre egy hétvégére feltámasztja Dorothyt, Ózt és a Bádogembert, meg a többi legendás mesefigurát.

L. Frank Baum tulajdonképpen a XIX. század végi kansasi farmerek gazdasági gondjainak allegóriájaként írta meg a regényt, a város mai lakóinak szemében viszont az ünnep elsősorban hatalmas gazdasági vállalkozás. Egy Clark Balderson nevű vállalkozó kezdeményezésére az egész város átalakul Óz életnagyságú birodalmává.

Az ötlet - mesélte el az AFP-nek - egy portugáliai utazása során fogant, amikor egy vámos azt kérdezte tőle, valóban Kansas-e Dorothy szülőhazája. "Ott jöttem rá, hogy az egész világ Ózzal kapcsolja össze Kansast."

Wamego lakói - és főleg kereskedői - azóta is hálásak az üzletembernek, örülnek, hogy akadt ilyen vállalkozó a városukban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását