2024. május 4. - Mónika, Flórián

MTSZ: Megbénulhat a tűzoltóság

Jövőre már a tavasz elején megbénulhat a tűzoltóság munkája, ugyanis forrásátcsoportosítás miatt közel kétmilliárd forinttal csökkenne a hivatásos tűzoltók 2010-es évi támogatása.
2009. augusztus 14. péntek 16:05 - HírExtra
Bende Péter vezérőrnagy, az MTSZ elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: az adójogszabályok változása miatt 1,4 milliárd forinttal csökkenne a támogatásuk, emellett 350 milliót vonnának el hivatásos önkormányzati tűzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tűzoltók javára.

A tűzoltó tábornok közölte: az üzemanyag jövedéki adójának 7 százalékos emelése és az 5 százalékpontos áfanövekedés olyan plusz terheket ró a tűzoltóságokra, hogy már akár a tavasz elején nem tudnak káresetekhez vonulni. A tűzoltó járművek évente mintegy kétmillió liter gázolajat fogyasztanak, a jövedéki adó emelésének éves kihatása meghaladja a 60 millió forintot.

A vezérőrnagy, aki Budapest tűzoltóparancsnoka is, megjegyezte: ha az önkormányzatok nem támogatnák a tűzoltóságokat, működésképtelenné válnának. Példaként említette, hogy a Fővárosi Önkormányzat évente 400 millió forinttal támogatja a főváros tűzoltóságát. Ha nem tenné, május végén vonulás képtelenek lennénk - jegyezte meg.

Bende Péter szerint jelentős problémát jelent az is, hogy mivel a munkahelyi képzések ezentúl 25 százalékos adókulcs alá esnek, nem tudják megfelelően biztosítani a szükséges képzéseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az adóemelésből fakadó többletkiadás egymilliárd forintot tesz ki, amivel a 2010. évi keretszám meghatározásánál sem a Pénzügyminisztérium, sem a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati minisztérium nem számolt. Ezért csütörtökön Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordultak levélben. A tárcavezetőnél azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályváltozás miatti többletkiadásukat és az önkéntes tűzoltók támogatását a költségvetés más forrásból biztosítsa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását