2024. május 12. - Pongrác

Politikai csata az egészségügyben?

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint a fővárosi egészségügyi ellátás nem válhat politikai csatározások színterévé.
2009. augusztus 4. kedd 18:13 - HírExtra
A szocialista fővárosi politikus Pesti Imre (Fidesz) keddi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz politikusai tévednek, és a pillanatnyi politikai haszonszerzést tekintik elsődlegesnek, ha az őssejtüggyel összefüggésben azt kérik, Budapest vezetése álljon el a fővárosiak egészségügyi ellátási színvonalát javító átalakításoktól.

Pesti Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta, az őssejtügyben Demszky Gábor főpolgármesternek és Steiner Pálnak, a főváros szocialista frakcióvezetőjének nagy a felelőssége. Hozzátette: a Fidesz arra kéri a főváros vezetőit, hogy vegyék le a napirendről azokat az egészségügyi változásokat, amelyeket nem támogatnak sem az egészségügyi szakpolitikusok, sem a fővárosi kórházigazgatók.

A fideszes politikus kiemelte: kezdeményezte a fővárosi egészségügyi bizottság rendkívüli ülését, melyet a bizottság elnöke a jövő hétre hívott össze. Az ülésen többi között arra keresik a választ, kik tudhattak arról, hogy a Nyírő Gyula Kórház által bérbe adott területen a gyanú szerint illegális őssejtkezelés zajlik - felelte egy kérdésre. Mint mondta, azokra a szerződésekre, amelyek egy évnél rövidebb időtartamra szólnak, a fővárosnak, mint tulajdonosnak semmiféle ráhatása nincs, ezeket a szerződéseket a kórházigazgatók saját hatáskörükben köthetik meg.

Horváth Csaba kommünikéjében kifejtette: a Fidesz budapesti politikusai nyilatkozatukkal, meghirdetett programjuktól eltérően, "nem rendet akarnak teremteni a budapesti egészségügyben, hanem a jelenlegi, hibásan működő rendszer fenntartásában érdekelt szűk kör szimpátiáját akarják elnyerni". Szerinte az ellenzéki párt fővárosi egészségpolitikusai ezzel a javaslatukkal konzerválnák azt az alapjaiban hibás struktúrát, amelyben a tulajdonos főváros nem rendelkezik hiánytalanul és azonnal minden információval a kórházairól.

Mint írta, az utóbbi hetek, napok történései megerősítették abban, hogy a tulajdonos főváros a jelenlegi struktúrában nem tudja megfelelően kontrollálni, mi történik az egészségügyi intézményeiben. A közgyűlésnek kötelessége változtatni ezen a helyzeten, ezért indították el az intézmények integrált együttműködését biztosító budapesti egészségügyi modell kidolgozását - mutatott rá.

Hozzátette: a modell elsődleges célja, hogy érezhetően javuljon a budapestiek egészségügyi ellátásának színvonala, s ennek érdekében átláthatóvá és egységessé váljon a kórházak működése az ellenőrzés és felügyelet erősítésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását