2024. április 19. - Emma

Egyre kevesebben halnak meg rákban

A rákszűrésben és a kezelési eljárásokban bekövetkezett javulás a rák okozta halálozási arány rendületlen csökkenéséhez vezetett az elmúlt három évtizedben.
2009. augusztus 13. csütörtök 23:03 - HírExtra
A rákos halálozási arányokban a legmeredekebb visszaesést a 35 és 45 év közöttiek körében tapasztalták, ám minden korosztálynál javulás mutatkozott - áll a Cancer Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.
Az amerikai kormány becslései szerint alig tapasztalható javulás a huszadik században a rákhalálozási arányokban, csupán a kilencvenes évek közepétől jobbak a számok - mondta Eric Kort, a tanulmány egyik szerzője, hozzátette azonban, hogy ez nem a teljes kép.
"Ezeket a statisztikai adatokat hagyományosan úgy jelentik be, hogy a korosztályok átlagát veszik, így képeznek egyetlen arányszámot" - magyarázta Kort. A legtöbb rákos haláleset azonban az idősebb amerikaiak körében történik, ezért szerinte a teljes átlag megtévesztő: "olyan, mintha a fékezőkocsit nézve akarnánk megállapítani, mikor vált irányt a vonat".
Kort kutatócsoportja ezért ötéves szakaszokban elemezte a korosztályok adatait, kezdve az 1925 és 1930 között született emberekkel. Ennek alapján kiderült, hogy az 1930 után születettektől kezdve minden korcsoportban csökkent a rákhalálozási arány.
A legfiatalabb csoportokban - a 35 és 45 közöttiek körében - volt a legjelentősebb, 25 százaléknál nagyobb évtizedenkénti visszaesés a rákhalálozásban. Kort úgy véli, az eredményekben komoly szerepet játszott a rákmegelőzés, beleértve a dohányzásról való leszoktatás erőfeszítéseit is, ezen túlmenően pedig az újfajta kezelési módok hasznát emelte ki.
A gyerekkori rákokat tekintve a leukémia és a limfóma kezelésében bekövetkezett fejlődés lehetővé tette a túlélést olyan betegségeknél is, amelyek korábban egyet jelentettek a halálos ítélettel. A mellrák szűrésére bevezetett mammográfia, valamint a vastagbélrák kimutatására alkalmazásba vett kolonoszkópia segítségével korai szakaszban mutathatják ki ezeket a ráktípusokat, amikor még jobbak a gyógyítás és túlélés esélyei.
Az Amerikai Ráktársaság adatai szerint azonban a rák továbbra is a második leggyakoribb halálok a szívbetegségek után az amerikaiak körében, évente körülbelül 560 ezer halálesettel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását