2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sziget: a Fidesz álfelháborodása

Csúnyán mellélő a Fidesz ezzel a Sziget mizériával. Az ellenzéki pártnak valamilyen érthetetlen okból meggyőződése, hogy a Sziget-fesztivál hangereje zavarja az óbudaiakat. Szemellenzős gondolkodás.
2009. augusztus 11. kedd 17:09 - Pénzes Dávid
A Sziget fesztivál minden évben megvívja a maga harcát Óbuda önkormányzatával. A III. kerület vezetői minden fesztivál előtt elmondják, hogy ez az egész egy hetes hepaj nagyon csúnya dolog, mert a zajszint olyan elviselhetetlenül magas, hogy az már teljességgel tűrhetetlen. Aztán meg kimennek a legprofibb zajmérő eszközökkel, és az éjszakai síri csöndben próbálják felfogni a távoli cintányérok csörgését.

A gond, hogy mikor már éppen kicsit elmozdulna a mutató (avagy digitális kijelző), akkor elhúz egy repedt kipufogójú Golf és kiakad az egész finomhangolású szerkezet. Kezdhetik elölről a brutális zajvadászást.

A Monty Python filmekbe illő jelenet végére a kormányzat ügyes húzással próbált pontot tenni. A napokban kihirdetett egy rendeletet, melyben éppen csak nincs megemlítve a Sziget, ám valójában speciálisan erről a kérdésről szól.



A szabályozás

A rendelet lényege, hogy a Hajógyári-szigeten megrendezésre kerülő fesztivál éjjel egy órával tovább, s az eddigieknél hangosabb zenével működhet. Az egészségügyi, valamint a környezetvédelmi miniszter napokban megszületett együttes rendeletmódosítása szerint a nyári időszakban megrendezett, legfeljebb nyolc napig tartó kulturális fesztiválok esetében az éjszakai időszak az eddiginél egy órával később kezdőik, s így 23 órától reggel 6-ig tart. Az éjszakai időszakban pedig akár 55 decibellel is szólhat a zene, nappal ez az érték akár 65dB is lehet.

A Fidesz természetesen azonnal szócsövet ragadott és minél nagyobb decibellel próbálja belekiáltani a kormánydöntés nyomán érzett mélységes fájdalmát. A budapestiek fülvédőjeként most Ágh Péter képviselő funkciónál, aki keddi közleményében tudatja mekkora hibát is követ el a kabinet.

A politikus arra is kíváncsi, mi indokolja azt, hogy a rendelet csak a nyári, legfeljebb nyolc napig tartó kulturális fesztiválokra vonatkozik? A helyzet az, hogy e kérdéssel nem kell a miniszterhez fordulnia, megmondjuk mi: azért hogy Európa legnagyobb fesztiválján kedvükre szórakozhassanak a fiatalok. Nincs ebben semmi turpisság.

A fideszes politikus véleménye szerint szokatlan, hogy a jogalkotó egy ilyen speciális, egyedi ügybe nyúl bele rendeleti úton. "Miért gondolják Önök, hogy hatalmi szóval, egyeztetés nélküli, önkényes rendeletalkotással kell pontot tenni egy évek óta húzódó vita végére, nem pedig tárgyalásos úton?" – kérdezi a minisztereket.

Erre is rém egyszerű a válasz: mert máshogy nem ment. Tizenhat éve gond ez, most meg hirtelen meg lett oldva. Pont.



Szemléleti kérdés

Számokban
A Sziget jelentős számú külföldi látogatót vonz, akiknek 81,8%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a Sziget volt-e magyarországi látogatásának elsődleges célja. A küldőországok között a legfontosabbak: Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia és Ausztria. A külföldiek több mint fele a rendezvény kezdetét megelőzően érkezik Magyarországra, és megközelítőleg 40% hosszabbítja meg tartózkodását a Sziget befejezését követően. A legtöbben budapesti városnézésre mennek, míg 14,3% a Balatonra is ellátogat. Az utazáshoz legtöbben a vasutat veszik igénybe (38,6%), a második legfontosabb közlekedési eszköz a repülőgép (30,1%), amelyet az autós utazás követ (25,4%).
Másfelől azt is látnia kell Ágh úrnak, hogy a Sziget nyolc nap alatt annyi külföldit hoz ide, amennyit a normál turizmus egy hónap alatt. A Sziget egész Budapest számára hatalmas bevételi forrás, és nem mellesleg imázsépítés. Azok a fiatalok, akik most megszeretik a várost, hírét viszik, és barátaikkal, később pedig a családjukkal fognak visszatérni.

Könnyed dolog az ellenzéki lét, könnyedén belőle lehet kritizálni. Ám drága honatya úr, nem lenne baj, ha gondolkodna is, és tisztában lenne azzal, mit jelent ez a nyolc nap a fővárosnak. A nyári időszakban amúgy is élettől nyüzsög a Római-part, a vendéglőkben, kocsmákban közvetlenül a házak mellett éneklik nótáikat a kapatosabb fiatalok. A Sziget csak egy a sok hanghatás közül.

És akkor még nem is beszéltünk arról, ha egy motoros pizzafutár megérkezik a szakadt benzinkecskéjével, és fellármázza a legsüketebb nagymamát is a hatodikon. Nem akarjuk elbagatellizálni a dolgot: nyilvánvaló, hogy a fesztivál hangjai többé-kevésbé eljutnak a lakásokig is. De ezt a néhány napot túl lehet élni - és ha valakit valóban nagyon zavar a távoli dörmögés, akkor ne az önkormányzattól várja az egész rendezvény tönkretételét, hanem használja az ősi megoldást: szerezzen be füldugót.

E sorok írója nem mondható túlzottan kormánytömjénezőnek, de a miniszteri rendelet kétségkívül jó pont az amúgy gyengécske bizonyítványukba. A Fidesz pedig az álfelháborodásával alaposan mellédurrantott.

A III. kerületi önkormányzat reagálása

"Az idei Sziget fesztivál ideje alatt a III. kerületi Önkormányzat és a Sziget Kft. között semmiféle konfliktus nem adódott a zajszint mérések körül és okán. Az Önkormányzat emberei folyamatos méréseket végeznek, mely eredményével ez idáig maximálisan meg vannak elégedve.

Az elmúlt évekhez képest minimális panaszbejelentés érkezett az önkormányzathoz (2db), ami az elmúlt évek tapasztalatait nézve, mindenkinek feltűnt a III. kerületi Polgármesteri hivatalban. A tegnap éjjeli hangmérés is megfelelő eredményt hozott. Jelen pillanatban nagyobb gondot okoz a parkolás megoldatlan kérdése és a Sziget zöld felületének károsodása.

Bízunk benne, hogy az idei Sziget fesztivál ideje alatt az együttműködés gördülékeny lesz az Önkormányzat és a szervezők között.."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jenő
2009. augusztus 11. 20:50
Hány éve van fesztivál ? Volt a fidesz közben kormányon ? Mi kérdés lehet ezek után még ???
Be kell venni a cégbe vmi fideszes vagy rokont és a téma megszűnik téma lenni
Ervin Egon
2009. augusztus 11. 20:04
Fogalmam sincs, mivel foglalkozol, de azt hiszem, szeretnél te csak fele olyan jó lenni a saját szakmádban, mint ez a Dávid!
Ervin Egon
2009. augusztus 11. 20:03
Kedves Keran!


A neved mellett álló számocska az életkorodra utal?
Mert ez esetben már értem, mire ez a beporosodott, demagóg hozzáállás.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását