2024. április 27. - Zita

Már az MSZP is rendkívüli ülést akar

Szili Katalin azt javasolja a szocialista frakció vezetőjének, hogy a képviselőcsoport a devizahitelesek védelmében szükséges intézkedések érdekében fontolja meg az Országgyűlés rendkívüli ülésének kezdeményezését.
2009. augusztus 10. hétfő 15:17 - HírExtra
Az MTI információi szerint az Országgyűlés szeptemberben leköszönő elnöke múlt kedden küldött levelet Mesterházy Attilának, Ebben aggodalmát fejezte ki, hogy a kialakult helyzet mintegy félmillió ember - köztük háromszázezer gyerek - életkörülményét közvetlenül veszélyezteti.

Szili Katalin álláspontja szerint a rendkívüli veszélyek elkerülése érdekében legalább pár hónapos moratóriumra - a banki követelések érvényesíthetőségének ideiglenes felfüggesztésére - van szükség, ami csak az Országgyűlés közreműködésével oldható meg.

Mint írta, az MSZP frakciójának lépéseket kell tennie az otthonok árverezésének törvényben biztosított kilencven napos felfüggesztése érdekében. Vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményeznie kellene a tények feltárására és a lehetséges intézkedések megfogalmazására, hogy a testület jelentése alapján a szükséges törvénymódosításokra is sor kerülhessen. Kezdeményezni kell azt is, hogy a kormány haladéktalanul készítse el a moratóriumra vonatkozó törvény tervezetét - tette hozzá.

Az önkormányzatok jelzései alapján látható, hogy a tulajdonos-bérlő-tulajdonos program parlament által elfogadott konstrukciója felkészülési idő hiányában nem lesz képes megfelelően kezelni a devizahitelből vásárolt lakások bajba került tulajdonosainak törlesztési problémáját - írta az Országgyűlés elnöke.

"Ezt sem a bankok érzéketlen, adminisztratív akadályokra hivatkozó magatartása, sem a mára 90 napon túli hátralékba került adósok irdatlan - 716 ezret meghaladó - száma, sem az MFB rendelkezésre álló 60 milliárd forintos keretének nagysága nem teszi lehetővé" - olvasható a dokumentumban.

A házelnök szerint bizonytalanságot okoz, hogy a kedvezményes hitelre jogosult önkormányzatok még fel sem mérték lehetőségeiket, nem alkották meg vonatkozó rendeleteiket, sokan közülük pedig potenciálisan sem vállalhatnak további eladósodást. Félő, hogy nem lesznek képesek a bedőlt hitelekből adódó tömeges kilakoltatásoknak elejét venni, ami pedig társadalompolitikai megfontolásokból is elsőrendű érdek - írta.
Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy Magyarországon mintegy 1.400.000 jelzáloghitel-szerződés van, és 750.000 devizaalapú közülük. Ezek 40 százaléka, továbbá a teljes hitelállományból 716 ezer szerződés havi törlesztése több mint 90 napos hátralékban van.

A levélben felidézte: a GKI adatai szerint az év első hat hónapjában nagyjából hatezer kilakoltatás történt, de júliusban a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy a kilakoltatások az első félévi szint duplájára nőttek, e tendencia alapján pedig az év hátralevő részében további 60-75 ezer kilakoltatásra lehet számítani.

Az Országgyűlés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a közműdíjjal és lakbérrel tartozók rohamosan növekvő száma, a díjhátralékosok közül ugyanis 210 ezren félmillió forintnál is nagyobb tartozást halmoztak fel.

Szili Katalin úgy látja: a helyzet megnyugtató rendezéséhez tényfeltárásra és elemzésre van szükség. "A tragikus szociális kimenet mellett a folyamat - tekintettel a tornyosuló gondok méretére - a kormány válságkezelő intézkedéseit, az Országgyűlés már meghozott törvényeinek várt hatásait, az óriási áldozatokkal létrehozott pénzügyi egyensúlyt is alááshatja" - írta levelében a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását