2022. december 3. - Ferenc, Olívia

Hatalmas népvándorlás zajlik

Egyre nagyobb tömegek vándorolnak el lakhelyükről világszerte. A jelenség súlyos problémákhoz vezethet a jövőben. Az ENSZ ezzel kapcsolatban ősszel átfogó tanulmányt tesz közzé. Néhány részlet már kiszivárgott.
2009. augusztus 7. péntek 12:12 - HírExtra
Az egyenlőtlen fejlődés és a társadalmi egyenlőtlenségek kiéleződése miatt felerősödhet a népvándorlás folyamata - figyelmeztet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP). Az úgy nevezett „humánfejlődésről szóló jelentést” elviekben csak ez év őszén hozza nyilvánosságra a szervezet, de a Genfben és New-Yorkban közzétett előzetes információk alapján a Magyar szociális Kerekasztal már csütörtökön a hazai nyilvánosságnak is elérhetővé tette legfontosabb megállapításait.

Ezek alapján kimondható, hogy a globális világban a nemzetközi vándorlások egyre nagyobb méreteket öltenek. A jelentés szakértőinek megállapításai közt a vándorlások indítékainak feltérképezése talán a legfontosabb. Ezek közül kiemelkedik a javak elosztásának rendkívüli egyenlőtlensége.

Döbbenetes aránytalanság

Tény, hogy mára a bolygó össz javainak 99 százalékát a Föld népességének 1 százaléka birtokolja. Ez olyan elképesztő adat, melynek a valódi következményeit szinte fel sem lehet mérni. Az azonban bizonyos, hogy mind gazdaságilag, mind politikailag, mind társadalmilag sőt, környezetvédelmi szempontból is súlyos hatással van világra.

A gazdagok és a szegények közötti szakadék ahelyett, hogy csökkenne, egyre inkább mélyül. Ennek következményeként a szociális olló (a szegények és gazdagok közti jövedelemkülönbség) hatalmasra nyílt, ami százmilliók számára már a puszta létfenntartást is megnehezíti.

Profit helyett az ember


A jelentés kimondja, hogy mindaddig, amíg ez a szakadék nő, és marad a rossz irányú tendencia, tömegek fognak elvándorolni szülőföldjeikről, hogy másutt nézzenek megélhetés után. Ahhoz, hogy ez a folyamat megállítható legyen, az őrültségig hajhászott profit helyett az embert kellene a fejlődés középpontjába állítani. Míg a multinacionális vállalatok (de a közép cégek is), kizárólag a minél nagyobb pénzfelhalmozással törődnek, addig nem lesz megállítható az egyre több kárt okozó, hatalmasra növő jövedelemkülönbség.

A középosztály fogy
A középosztály alól kifogyni látszik a talaj, a bezáródó felső rétegekbe manapság házasság útján is vajmi kis eséllyel lehet csak bejutni. A középosztályi lét fenntartására a legalkalmasabb megoldás a tanulás és a munka. A képzésbe történő befektetést és a tudatos karrierépítést ajánlják a Kronen Zeitung hasábjain azok az osztrák közgazdászok is, akik szerint bár a felsőbb osztályokba való bekerülés inkább a kapcsolatok függvénye, de a biztos középosztálybeli egzisztencia alapfeltétele még mindig a munka.
Az UNDP jelentése kitér arra is, hogy a megnövekedő elvándorlási kedv milyen egyéb okokra vezethető még vissza. A szegénységen kívül az útra kelők az egyre romló megélhetési feltételek miatt hagyják el szülőhelyüket. Igaz, ez is a szociális olló kinyílása és az egyenlőtlenül elosztott javak következménye.

És még…

További – bár arányaiban jóval kisebb – indok az emberi jogok és a demokratikus szabadságjogok figyelmen kívül hagyása. A klímaváltozás mint tényező ugyan erősíti az elvándorlási hajlandóságot, ám nem ez a jellemző. Igaz, ezen belül a vízhiány komoly indok a lakóhely elhagyására.

A jelentés szakértői külön hangsúlyozzák azt is, hogy a globalizációs folyamatok nem küszöbölik ki az országok közötti egyenlőtlenségeket, ahogy a társadalmi különbségek sem csökkennek e miatt.

A szakértői anyag nyilvánosságra került része nem tér ki arra, milyen konkrét megoldások lehetnek a probléma kiküszöbölésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 7. 22:06
Tamás! Ha zsidózástól, meg a királyság tendenciáitól eltekintünk, ezúttal, azt hiszem, fején találtad a szöget. Sajnos.
aser
2009. augusztus 7. 15:17
G.Tomika!Neked mindenről a zsidók jutnak az eszedbe?Nem Mórickának hivnak véletlenül?
galamb tamás
2009. augusztus 7. 13:01
Erre sajnos nincsmegoldás! Akinek van az nem fogja, oda adni senkinek! Minden ember gyarló és többakar lenni mint a másik, és akinek ezt születési adottságai nem engedik meg, annak pénzt kell gyüjteni. A többiekkel meg el kell hitetni hogy az érték, holott csak mérték egység. És innen Már egyszerü, értéktelen papíron vesznek produktumot, szolgáltatást....zsidó politika!
viszont a tulajdonviszony csak egyféle képpen változhat.....és akkor a demokráciának is vége lesz, mert ezközeivel a királyságokat segíti már rég óta és nem az embereket!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását