2024. június 14. - Vazul

Mit keres Clinton Afrikában?

Szerdán poszt-szaharai körútra indul Hillary Clinton, amerikai külügyminiszter. Vajon mit rejthet a fekete kontinens, hogy Medvegyev és Obama után Hillary is látogatást tesz rajta?
2009. augusztus 5. szerda 09:05 - Pásztor Balázs
Afrika gazdagsága

Manapság igencsak felkapott helynek számít a külügyminisztériumok számára Afrika: a különböző diplomatákon és megbízottakon kívül elnökök is kijárnak oda. Először Dmitrij Medvegyev orosz, majd Barack Obama amerikai elnök tett látogatást. Most, ha Obama nem lenne elég, Washington újabb fegyvert vet be: kiküldi Hillary Clinton is egy hétországos körútra, hogy folytassa azt, amit Obama elkezdett.

Hillary nem először lép Afrika földjére: 1994-ben First Lady-ként ő tette a legintenzívebb körutat a kontinensen. Akkor is közel egy tucat országot látogatott meg, ahol a civil szervezetek építése, a nők jogainak érvényesítése és a korrupció ellenes küzdelem volt a fő profilja, miközben ismerkedett az adott ország kultúrájával. Jóban volt Dél-Afrika legendás vezetőjével, Nelson Mandelával is, és kampányolt a befektetések és az oktatás növekedésért is.
A férj útja
Bill Clinton a hírek szerint azért utazott Phenjanba, hogy megpróbálja elérni az észak-koreai vezetésnél a sztálinista országban elítélt két amerikai újságíró szabadon engedését. Az amerikai-koreai Euna Lee-t és a kínai-amerikai Laura Linget, a kaliforniai Current TV munkatársait március közepén vették őrizetbe a kínai-észak-koreai határ közelében. A két nőt júniusban 12 év kényszermunkára ítélték illegális határátlépés és "ellenséges tevékenység" címén.

De mi lehet Afrikában kizsákmányolható ásványi anyagokon túl, hogy hirtelen ennyire kell mindenkinek az afrikai föld? Egyesek szerint a termőföld a létkérdés, hisz máshol élelemet termeszteni, majd hazahozni mára nem is olyan veszteséges - főleg hogy ott nincs olyan erős mezőgazdasági szabályozás - mások szerint pedig a kontinens újragyarmatosítása folyik, és a nagyhatalmak épp az afrikai országok „kegyeiért” harcolnak.

Miért éppen Afrika?

Hillary Kenyába, Dél-Afrikába, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba, Nigériába, Libériába és a Zöld-foki Köztársaságba látogat majd el - mindeközben férje Észak-Koreában próbál szerencsét, ahol két amerikai újságíró kiszabadításán fáradozik. Kenya Obama családjának hazája, így egyértelműen bele kellett kerülnie a látogatandó országok körébe - ráadásul nem árt valahol folytatni azt a folyamatot, amit az elnök ott elkezdett, vagyis a gazdaság a civil szféra és a beruházások ösztönzését.

Kongó helyzete több mint reménytelen jelenleg, így a külügyminiszterrel való tárgyalás egy esetleges amerikai segítséget is felvethet a kormány számára - ugyanis Amerika nagyon nem szeretné ha a muszlim fanatikusok győznének a már 19 éve tartó polgárháborúban. Az azonban jól jelzi a helyzetet, hogy az ország határait Hillary nem lépi át, csupán Nairobi repterén tárgyal az elnökkel.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását