2024. április 26. - Ervin

Bajban az OMV?

Harmincöt százalékos bevételcsökkenésről számolt be az OMV osztrák kőolaj- és földgázkonszern szerdán közzétett első féléves jelentésében.
2009. augusztus 5. szerda 12:46 - HírExtra
Az elemzők által vártnál rosszabb mutatókat mindenekelőtt a nehéz piaci helyzetre, az olajár és a finomítói árrés csökkenésére vezeti vissza a vállalat. Az OMV bevétele 8,404 milliárd euróra csökkent az első félévben, az üzemi eredmény 71 százalékkal maradt el a tavalyi első félévitől, 503 milliárd euróra apadt. A kisebbségi részesedések utáni adózott eredmény 84 százalékkal, 185 millió euróra esett. Az egy részvényre jutó eredmény 0,62 eurót tett ki, 84 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti 3,78 euróhoz képest.

A második negyedévben a félév egészénél nagyobb arányban, 41 százalékkal, 4,113 milliárd euróra esett a bevétel az alacsony olajár miatt. Az OMV üzemi eredménye 237 millió euró volt a második negyedévben, 75 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában elértnél. A kisebbségi részesedések utáni eredmény 79 százalékkal, 144 millió euróra csökkent a második negyedévben.

A jelentés szerint a második negyedéves pénzügyi eredmény is elmaradt az egy évvel korábbitól, mindenekelőtt azért, mert a Mol-részvények eladása miatt osztaléktól esett el a társaság.Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató a második félévben jobb eredményre számít, a termelés növekedése és az árak várható emelkedése miatt.

Az OMV szerdán bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a török Dogan Holdinggal a Petrol Ofisiban való többségi tulajdonrészének megvásárlásáról. Az OMV jelenleg 41,58 százalékban, a Dogan Holding 54,17 százalékban tulajdonosa a Petrol Ofisinek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását