2024. május 20. - Bernát, Felícia

Az SZDSZ azonnal lépne

A kislétai gyilkosságot követően az Országgyűlés rendkívüli ülésének azonnali összehívását kéri a kormánytól a Szabad Demokraták Szövetsége a romák elleni fegyveres merényletek ügyében - írta a párt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2009. augusztus 3. hétfő 12:11 - HírExtra
Az SZDSZ egyúttal felszólította a rendészeti minisztert, hogy a nyilvánosság és a parlament előtt adjon számot a támadások felderítésére hónapokkal ezelőtt felállított nyomozócsoport munkájáról.

A közlemény szerint a Szabad Demokraták Szövetsége megdöbbenéssel értesült az egy édesanya halálával és egy gyermek súlyos sérülésével végződő kislétai fegyveres támadásról. Felhívják a figyelmet, hogy lassan egy éve zajlanak hasonló merényletek romák ellen, a rendőrség mindeddig egyetlen elkövetőnek sem jutott a nyomára. Úgy fogalmaztak: lehet, hogy a mostani eset nem része a merényletsorozatnak, de a kormánynak és a demokratikus pártoknak azonnal cselekedniük kell Magyarország érdekében.

Az SZDSZ szerint Magyarország az elmúlt időszakban "a rasszista uszításról, a faji alapú erőszakról és a szélsőjobboldal térnyeréséről híresült el világszerte". A közleményben megjegyzik, a "nyilas szellemiségű Jobbik cigányellenes retorikával ért el sikert az európai parlamenti választáson, a hozzájuk köthető hírportál pedig naponta szólít fel fizikai erőszakra a cigányok ellen, sikerként állítva be az eddigi merényleteket". Hozzáteszik, hogy az uszító portál annak ellenére üzemel, hogy szerkesztőinek kiléte ismert a hatóságok előtt.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a társadalom egy része közönnyel nézi ezt a tragikus folyamatot, amihez az is hozzájárul, hogy "maga a rendészeti miniszter hitelteleníti el a fizikai erőszaktól sem megriadó szélsőségesek elleni fellépést". Kijelentik azt is, hogy "a szociális feszültségeket olykor kormányzati szinten is a cigányellenes indulatok szításával próbálják levezetni", a legnagyobb jobboldali párt pedig a sokadik halálos merénylet után is kétségbe vonja a szervezett erőszak és terror létét.

Az SZDSZ leszögezi, hogy a parlament pártjai és a kormány nem képesek közös fellépésre, folytatódik a szélsőjobboldal térnyerése, és jóvátehetetlen folyamatok indulnak el hazai és nemzetközi szinten egyaránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását