2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MSZP vitába fog szállni Bajnaival?

A jövőre tervezett 120 milliárdos önkormányzati forráskivonás több évre történő elosztását javasolja egy hét múlva a miniszterelnöknek a költségvetésről szóló konzultáción - nyilatkozta Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese a Magyar Televízió Napkelte című műsorában pénteken.
2009. július 31. péntek 11:05 - HírExtra
"Kemény csatára számítok" - mondta a politikus, aki szerint meg kell vizsgálni, hogy a 120 milliárdos önkormányzati elvonást hogyan lehetne több évre felosztani. Az önkormányzati vezetők, illetve szakemberek egyetértenek abban, hogy a forráskivonásra csak a feladatok elvonásával együtt kerülhet sor - hangsúlyozta a volt belügyminiszter.

Amennyiben kötelező önkormányzati feladatokat érint a változás, mint például az oktatás vagy a szociális tevékenység, akkor ahhoz jogszabályokat is kell módosítani, de a változás érintheti az önkormányzatok önként vállalt feladatait is, bár ezek nem kevésbé fontosak, ilyen például a kultúra vagy a sport támogatása - tette hozzá.

Lamperth Mónika szerint tisztességtelen magatartás a fideszes politikusok részéről, hogy a Magyarok Nyilai elnevezésű szervezettel kapcsolatban kormánypárti riogatásról beszélnek, hiszen az ügyészség terrorcseleményekkel és más súlyos bűncselekménnyel gyanúsítja a szervezet 9 tagját.

Az őssejtbotrányra vonatkozó újságírói kérdés kapcsán Lamperth Mónika azt hangsúlyozta, hogy nagyon precízen be kell tartani a törvényeket és az etikai normákat. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy jól ismeri és "ambiciózus, újító szellemű" embernek tartja az ügyben meggyanúsított és őrizetbe vett Seffer István plasztikai sebészt, és semmi oka rá, hogy ezt az ismeretséget megtagadja.

Lamperth Mónika nyitotta meg 2007 novemberében az őssejtbotrányban érintett kaposvári kutatólaboratóriumot. Az avatóünnepségen munkaügyi miniszterként és a város országgyűlési képviselőjeként úgy fogalmazott: "Újat csak úgy lehet létrehozni, ha az ember bátor, és nem hiányzik belőle a vállalkozó kedv. Ez az orvostudományra is igaz, és örülünk, hogy az új őssejt-kutatólaboratórium messze viszi Kaposvár hírnevét a legkorszerűbb nemzetközi kutatásban."

Szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte, hogy emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást az ügyben, amelyben egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgárt vettek őrizetbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását