2024. június 13. - Antal, Anett

Megérkeztek a milliók

Megérkezett a Heves Megyei Közgyűlés számlájára az a 740 millió forint, amit korábban kifizetettek a távozó egri kórházi dolgozók végkielégítésére - tájékoztatta az önkormányzat alelnöke szerdán az MTI-t.
2009. július 29. szerda 13:35 - HírExtra
A megyegyűlés az Önkormányzati Minisztérium csoportos létszámleépítést támogató keretére benyújtott pályázat alapján nyerte el az összeget - közölte Merczel József.
A pénzt annak az 516 dolgozónak fizették ki, akik nem kötöttek szerződést a HospInvesttel és távoztak az intézményből, illetve az összeg fedezte az ehhez kapcsolódó járulékokat is - tette hozzá.

Az alelnök emlékeztetett arra, hogy a HospInvest Zrt. 2008. november 1-jén vette át az egri kórház üzemeltetését. Ugyanakkor az intézmény akkori mintegy 1200 dolgozója közül 516-an nem írták alá a felkínált munkaszerződést.

Arról is beszámolt, hogy zökkenőmentesen folyik az átadás-átvétel a HospInvest és a megyegyűlés által a kórház vagyonkezelésére létrehozott nonprofit társaság között. Utóbbi a leltározást követően augusztus 1-től veszi át az intézmény üzemeltetését.
Merczel József korábban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy néhányan visszatérjenek az intézménybe azok közül, akik elhagyták a kórházat, de csak akkor, ha visszafizetik a felvett végkielégítést.

A volt önkormányzati intézménynek és a megalakuló gazdasági társaságnak ugyanis ugyanaz a tulajdonosa. Vagyis ha visszaveszik a dolgozókat, a megyének is vissza kellene térítenie a végkielégítésre kapott támogatást.

Ebben a helyzetben a korábban távozók tömeges visszatérésével nem számolnak. Annál is inkább, mert a megüresedett munkakörök döntő többségét azóta betöltötték - mondta korábban az alelnök.

Ugyanakkor Sós Tamás, a megyegyűlés szocialista elnöke még hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megkapta az egri kórház üzemeltetésére vonatkozó jogerős működtetési engedélyt a népegészségügyi szolgálattól a Heves Megyei Közgyűlés által létrehozott nonprofit társaság.

A Heves Megyei Önkormányzat Kórháza Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit (HMÖKESZN) Kft. augusztus elsejétől működteti a kórházat, illetve átveszi az eddigi vagyonkezelőtől, a HospInvesttől az intézmény dolgozóit, a korábbi szerződéses feltételekkel - közölte Sós Tamás.

Minderre azt követően került sor, hogy a megyegyűlés július 6-i ülésén felmondta a HospInvesttel kötött vagyonkezelői szerződést. Időközben a Fővárosi Bíróság elrendelte a HospInvest felszámolását. Ezt követően a társaság maga kérte a népegészségügyi szolgálattól az egri kórházra vonatkozó működési engedély visszavonását - emlékeztetett.

A HMÖKESZN a működési engedély megszerzése után megkötötte a betegellátás finanszírozására vonatkozó szerződést az illetékes egészségbiztosítási pénztárral - közölte akkor Sós Tamás.

Heves megyében korábban már a hatvani és a gyöngyösi önkormányzat is úgy döntött, hogy felbontja a helyi kórház működtetéséről szóló, a HospInvesttel kötött szerződést. Mindkét önkormányzat saját cégén keresztül, augusztus 1-től kívánja átvenni az adott intézményt. Hatvan esetében a parádfürdői kórházat is, amely a hatvani kórház részlegeként működik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását