2024. május 2. - Zsigmond

Amnesztia! Fátylat borítanak a katonaszökevények múltjára

Amnesztiára számíthatnak a délszláv és koszovói háborúk szerb katonaszökevényei - jelentette be szombaton Srdjan Sreckovic, a diaszpóra ügyeivel foglalkozó belgrádi miniszter.
2009. július 25. szombat 16:00 - HírExtra
A Beta hírügynökségnek nyilatkozó politikus szerint ősszel kerül a szerb törvényhozás elé az a törvényjavaslat, amely mentesíti a felelősségre vonás alól mindazokat a legalább 30 éves embereket, akik nem a törvényben meghatározott módon kerülték el a katonai szolgálatot. Ha valaki ellen már megindult a büntetőeljárás, az is azonnal megszűnik, mihelyt a törvényt elfogadják. Bár a miniszter nem mondta ki, a tervezett törvényt azok miatt akarják meghozni, akik a kilencvenes évek délszláv háborúi elől menekültek külföldre.

Ugyanakkor azok egy részéért is, akik 1998-1999-ben nem kívántak Koszovóban katonáskodni s esetleg áldozatává válni az ottani összecsapásoknak.

"Nagyon jó hír ez több tízezer olyan fiatal ember számára, aki az évek folyamán sikeres menedzserré, befolyásos személlyé vált, s napi munkájával nemcsak önmaga sikeres beilleszkedését szolgálja a befogadó országban, hanem ezen keresztül az országunkról alkotott képet is javítja" - fogalmazott a miniszter. Sreckovic reméli, hogy a diaszpóráért felelős, a védelmi és az igazságügyi minisztérium által közösen kezdeményezett törvény elfogadása után az érintettek közül sokan látogatnak Szerbiába, s olyanok is lesznek köztük, akik a hazatelepülés mellett döntenek.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy Magyarországon is számos, főleg a Vajdaságból elmenekült érintettje él a törvénynek. A Slobodan Milosevic uralmát követő rendszerben ők hazalátogathattak, nem bántották őket, de az elvi lehetősége mindmáig megvan a letartóztatásuknak és elítélésüknek, mivel törvény szerint katonaszökevénynek számítanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását