2024. április 29. - Péter

Zsugorodnak Európa halai

Egyre kisebbek Európa halai, egyes fajok testsúlya az elmúlt évtizedek során a felére csökkent - közölték francia és német kutatók.
2009. július 24. péntek 19:22 - HírExtra
Martin Daufresne, a lyoni székhelyű francia Agrár- és Környezettudományi Intézet munkatársa és német kollégája, Ulrich Sommer, a kieli Leibniz Tengertudományi Intézet kutatója úgy vélik, a jelenség nem magyarázható csupán a túlhalászással.
"Minden élőlény esetében megfigyelhető a méretcsökkenés" - mondta Daufresne - "méghozzá az összes lehetséges élőhelyen".

A kutatók más szóba kerülő okokat is vizsgáltak, de az életkörülmények különbözősége miatt a növekvő hőmérséklet maradt az egyedüli gyanúsított. A sós- és édesvizekben élő baktériumok és a planktonok is kisebbek lettek - tudósít a Der Spiegel című német lap internetes változata (www.spiegel.de). A kutatók az Északi- és a Balti-tenger, valamint a franciaországi folyók halait és mikroszkopikus élőlényeit vizsgálták.

A felfedezés messzemenő következményekkel jár. "A nagyság lényeges tényező, egy sor biológiai adottságot határoz meg, például a termékenységet, a szaporodási képességet" - szemléltette Daufresne. A kisebb halak kevesebb ikrát raknak le, a ragadozóhalak táplálékforrása ezzel szűkül, afféle dominóeffektus kezdődik, amelynek végén, mint ahogyan a táplálékláncén is, az ember áll.

A kisméretű halfajok időközben a halállományok nagyobb részét teszik ki, mint korábban - írják a kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című lapban. "Mégha kutatásunk nem is zárja ki a többi tényezőt, bizonyítékkal szolgál arra, hogy a hőmérséklet játssza a főszerepet a populációk és életközösségek méreteloszlásának változásában" - mutatott rá Daufresne.

Csupán nemrég hozták kapcsolatba brit kutatók a skót juhok méretcsökkenését a globális felmelegedéssel. A gyapjas jószágok is szignifikánsan kisebbek lettek az elmúlt évek során. Ezzel bizonyítottnak tűnik, hogy a felmelegedés "jelentős hatást gyakorol az élőlények összességére" - tette hozzá a szakember.

Korábbi kutatások kimutatták már, hogy a halak a vízhőmérséklet emelkedése esetén megváltoztatják vándorlásaik útvonalát, mivel az íváshoz hűvösebb vidékeket keresnek fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását