2024. május 28. - Emil, Csanád

Fogainkat adjuk a fogyatékosokért?

Azért kell visszafogni a fogpótlás, illetve a fogszabályozáshoz szükséges eszközök támogatását, hogy a legsúlyosabb fogyatékkal élők helyzetén javítani lehessen - közölte Kökény Mihály, az MSZP országgyűlési képviselője.
2009. július 23. csütörtök 16:50 - HírExtra
Kökény Mihály arra reagált, hogy Horváth Zsolt, a Fidesz egészségügyi munkacsoportjának helyettes vezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz szerint alapjaiban elhibázott, szakmailag vállalhatatlan a felnőttek fogpótlása, valamint a gyermekek fogszabályzásához szükséges eszközök társadalombiztosítási támogatásának megszüntetése.

Az egészségügyi bizottság elnöke szerint nem szerencsés, hogy "önkényesen kiragadott részelemek alapján mond véleményt a Fidesz egy átfogó, de még hatályba sem lépett szabályozásról". A szocialista politikus szerint a gyógyászati segédeszközökről szóló jogszabály módosításának az a célja, hogy "a rendelkezésre álló előirányzatból az érintett betegeknél a lehető legnagyobb mértékű legyen az életminőség javulása és méltányos a terhek elosztása".

Mint közleményében írta, a segédeszközök támogatási kerete idén szerény mértékben nőtt és ebből az összegből a kormány továbbra sem tervez megtakarítást.

"A kérdés azonban az, hogy a legsúlyosabb fogyatékkal élők helyzetén tudunk-e javítani, akár azon az áron is, hogy más betegcsoportoktól áldozatvállalást kérünk. Így a mind a négy végtagra kiterjedő bénulás esetén rendelhető elektromos motorral meghajtott kerekes székek támogatását növeljük, akárcsak a kötszerek jelentős csoportjának közfinanszírozását" - tette hozzá.

Mint írta, "ezért kell visszafogni a fogpótlás, illetőleg a fogszabályozáshoz szükséges eszközök támogatását azzal, hogy a súlyos fejlődési rendellenesség, daganatos betegségek vagy balesetek következtében szükségessé váló műfogsorok továbbra is kapnak közfinanszírozást. Ez vonatkozik a 18 éven aluliak fogszabályozására is".

A politikus szerint a fentieken túlmenően a rászorultak közgyógyellátás keretében jogosultak fogpótlás, illetőleg fogszabályozó készülékek térítésmentes igénybevételére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását