2024. május 3. - Tímea, Irma

Fontos az idegen nyelv oktatása

A felsőoktatásba bekerülő hallgatók felének volt közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgája a 2007/2008-as tanévben, az intézmények nagyon fontosnak tartják az idegennyelv-tanulást, ezért egy részük azt ingyenesen, vagy részben támogatott formában biztosítja.
2009. július 21. kedd 15:10 - HírExtra
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint etikátlan, hogy csak az a hallgató szerezhet diplomát, akinek van középfokú "C" típusú nyelvvizsgája. A szülői szervezet álláspontja szerint az alapképzésben megszerzett végzettséget bizonyító oklevél kiadását nem lehet diszkriminatív feltételhez kötni, hiszen a felsőoktatási intézmények nem készítik fel a hallgatókat a nyelvvizsgára. Az MSZOE többi között a nyelvvizsgáért adott többletpontok eltörlését javasolja.

Az oktatási tárca sajtóirodája az MTI megkeresésére azt közölte: a felsőoktatási törvény alapján a képesítési követelményekről szóló kormányrendeletek határozzák meg a nyelvvizsga-követelményeket. 2002-től a kormányrendelet valamennyi képzési területen, szakmacsoportban államinyelvvizsga-követelményt rögzít.

A felsőoktatásról szóló 2005. évi jogszabály törvényi szinten határozza meg, hogy a felsőoktatásban diplomát szerzők legalább középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkezzenek.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium az elmúlt években többlettámogatásokkal ösztönözte a szaknyelvi felkészítés továbbfejlesztését, a közoktatásban idegennyelvi projektek indultak, amelyben a pedagógusok, az iskolák nyelvi programjait, nyelvi tanulmányait ösztönözték. A közoktatási törvénya nulladik évfolyamon teremtett módot arra, hogy az iskolák államilag támogatott képzésben készíthessék fel eredményesebb keretek között a diákokat. Ezek a diákok az idén lépnek először a felsőoktatásba - mutatott rá a szaktárca.

A minisztérium közleménye szerint a felsőoktatásban 2007-2008-ban a felvettek csaknem 50 százalékának már volt közép- vagy felsőfokú C típusú nyelvvizsgája.
Mint írták, a felsőoktatási intézmények egy része nagyon fontosnak tartja az idegennyelv-tanulást, ezért ingyenes, vagy részben támogatott formában biztosítja az idegennyelv-tanulást a hallgatóknak.

Sokszínű a felvett hallgatók összetétele nyelvtudás szempontjából is. Azok a hallgatók, akik már érettségit követően közvetlenül kerülnek a felsőoktatásba, a nyelvi követelmények teljesítése alól nyelvvizsga birtokában már mentesülhetnek, de igénybe vehetik az egyetem nyelvi kurzusait.

Középiskolások előtt is ismert ugyanakkor, hogy a nyelvi érettségit elfogadják, számolnak utána pontot. Az emelt szintű érettségi legalább 60 százalékos eredménye egyenlő a nyelvvizsgával. A többletpont rendszerében 1990 óta támogatott a nyelvtudás, amely a diákot is, és az iskolákat is ösztönözi a nyelvi képzés biztosítására.

A felsőoktatásban azok számára jelent párhuzamos tanulmányokat az idegennyelvi követelmény teljesítése, akik a közoktatásban azt nem tudják teljesíteni. A most kikerülő érettségizők esetében ez már természetes követelmény. Nem célszerű visszalépni ebben - hangsúlyozta a tárca.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását