2024. április 26. - Ervin

Mikor kopik el egy pártvezér?

Az elmúlt fél év komoly politikai átrendeződések ideje volt. Az EP-választás után mindez felgyorsult. De mi történt a pártvezérekkel? Meddig maradnak hatalmon a nagy viharban?
2009. július 19. vasárnap 17:15 - Pénzes Dávid
A címben említett kérdésre persze nincsen egyértelmű válasz. Ám az biztos, hogy nincsen sikeres párt sikeres vezető nélkül. Ha kopik a vezér, kopik a párt, meg a népszerűség. Ilyenkor normális csapatok váltanak.

A jelen időszak ilyen szempontból különleges. A politikai palettán teljesen új struktúra van kialakulóban. Megszűnő liberalizmus és az izmosodó szélsőjobb, a zsugorodó baloldal és egyeduralkodóvá váló konzervativizmus mindezt jól mutatja. Az átrendeződés természetesen számtalan okkal magyarázható, emeljük most ki ebből a pártvezéreket.

Dávid Ibolya

Az MSZP elnökei
* Nyers Rezső (1989. október 9. – 1990. május 27.)
* Horn Gyula (1990. május 27. – 1998. szeptember 5.)
* Kovács László (1998. szeptember 5. – 2004. október 16.)
* Hiller István (2004. október 16. – 2007. február 24.)
* Gyurcsány Ferenc (2007. február 24. - 2009. április 5.)
* Lendvai Ildikó (2009. április 5.-)
Az MDF elnökasszonya tíz éve elmozdíthatatlan a párt éléről. Sokszor leírták már őt magát és a pártját is, ám még mindig itt van. Dávid Ibolya pozíciója Almássy Kornél pártelnöki ambícióikor ingott meg, ám őt az emlékezetes lehallgatási botrány kirobbantásával kipenderítette a pártból. Máig nem tisztázott, hogy az egész ügy mögött ki állt valójában, és hogy mi volt a célja. Lehet, hogy Dávid Ibolya ügyes húzása volt a poszt megtartásáért, de lehet, hogy tényleg úgy történt, ahogy azt a felvétel sugallta és Almássy sáros. Bárhogy is, Dávid Ibolya maradt az MDF élén, és a választásokig elnök marad. Ha pedig bejutnak a parlamentbe, akkor még hosszú ideig.

Lendvai Ildikó

Az MSZP első embere sokkal nehezebb helyzetben van. Az ő arca annyira egybemosódott Gyurcsányéval, hogy már sosem fogja tudni leválasztani magáról. Ráadásul EP-választási kudarc ide vagy oda, mégis ő vezeti a pártot. És hiába minden ellenkező irányú kísérlet, még mindig meghatározó személyisége az MSZP-nek. Pedig távozása minden jel szerint nagyban lendítene a szocialista párt népszerűségén. Hogy ez mikor következik be, nem tudni, de a választások után biztosan távozik.

Orbán Viktor

A Fidesz elnökei
* 1988-tól szóvivői testület, majd Országos Választmány irányítja a pártot
* 1993-tól Orbán Viktor
* 2000-től Kövér László
* 2001-től Pokorni Zoltán
* 2002-től ügyvezető elnökként Áder János
* 2003-tól ismét Orbán Viktor
A Fidesz elnöke többször bukott választást már. Mégis ott van a jelenleg legnagyobb támogatottságot élvező párt élén. Sokan nem értik, hogyan lehetséges ez. Való igaz, hogy miközben minden eddigi miniszterelnökünk eltűnt a süllyesztőben, addig Orbán még mindig itt van, és minden jel szerint kormányozni fog. Sokan követelik a távozását, sokan istenítik, ám tény: a politikai túlélőművészet nagymestere. Ne legyenek kétségeink, még sokáig jelen lesz a közéletben.

Retkes Attila

Az SZDSZ új elnöke ismeretlen arc a politikában, ám pártja jelenlegi állapotát tekintve elképzelhető, hogy meg is marad annak. Retkesről egy dolog bizonyosan nem mondható el, hogy elkopott volna. A választások napján dől el, megjegyezzük-e nevét.

Mindenki menjen?

Nyilvánvaló, hogy sokan szeretnék az említett neveket (talán Retkes Attilát kivéve, hiszen ő még nagyon új) távol látni a politikától. Tény, hogy a magyar politikai élet néhány év alatt annyira eljátszotta a bizalmat, hogy az új arcok megjelenése csak javíthatna a megítélésén és erősíthetné a politikába vetett hitet. De ez egy lassú folyamat lesz, nagyon lassú.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. július 20. 11:52
Orbán majd 2010-14 között fog elkopni, de nagyon csúnyán. Felelős kormányzás nélkül könnyű kritizálni és nagyokat mondani. Lesz ő még ismét a népszerűségi lista alján. kormányzása 2. évében már tutira
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását