2024. május 6. - Ivett, Frida

Ki kell irtani a szőlősöket!

A telepítési jog nélkül létesített szőlőültetvényeket ki kell vágni, az azokon termett szőlőt pedig le kell párolni - ezt tartalmazza "a szőlőtermelési potenciálról" címet viselő földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
2009. július 19. vasárnap 11:55 - HírExtra
A szőlőültetvény kivágásával keletkezett újratelepítési jog mezőgazdasági vagyoni értékű jognak minősül. Ezt felhasználhatja maga a kivágó, de el is adhatja, ha meghatározott ideig egyiket sem teszi meg, akkor állami jogtartalékba kerül, ami azt jelenti, hogy később az állam adhatja el az újratelepítési jogot.

Az újratelepítési jog a kivágott területtel azonos nagyságú területre vonatkozik. A jogosult személy Magyarország területén belül a tulajdonában vagy használatában lévő - szőlő telepítésére alkalmas - területen felhasználhatja ezt a jogát, illetve el is adhatja azt. Aki viszont megveszi, az nem adhatja tovább az újratelepítési jogot.

A rendelet meghatározza az újratelepítési jog felhasználásának az idejét. Aki 1996. május 1. és 2004. április 30. között vágta ki engedéllyel a szőlejét, az 2010. július 31-ig, aki 2004. május 1. és 2008. július 31. között vágta ki, az a következő nyolcadik év végéig, aki pedig a múlt év augusztus 1. után vágta ki a szőlőt, az 2015. utolsó napjáig használhatja fel az újratelepítési jogát.

Aki sem újratelepítéssel, sem pedig eladással nem hasznosítja az előbbi határidőkig a jogát, annak az újratelepítési joga az államra száll, és ekkor az értékesítést a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) végzi.

Az eladási ár minimum 20 ezer, és maximum 150 ezer forint lehet hektáronként. A meghirdetett jogot az vásárolhatja meg, aki előbb jelentkezett rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását