2024. május 5. - Györgyi

Gárdagúnya, biciklisnaci, valamint "Állítsátok meg Barrosot!"

Igazán színesre sikeredett az Európai Parlament alakuló ülése kedden Strasbourgban. Francia zöldpárti képviselők "Stop Barroso"! feliratú pólóban, egy cseh euroatya csinos kis biciklis ruhában, míg hazánk "büszkesége", a Jobbikos Szegedi Csanád a betiltott Magyar Gárda gúnyájában mutatkozott be.
2009. július 16. csütörtök 18:17 - Nagy András
Szlovák bírálat
Élesen bírálta a Jobbik képviselőit a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, amiért az Európai Parlament alakuló plenáris ülésén - mint mondta - a Magyar Gárda egyenruhájában vettek részt. Juraj Horváth szerint ez olyan nemzetközi botrány, amelyről nem szabad hallgatni, és amellyel kapcsolatban egyértelmű és világos álláspontra kell helyezkedni. "Az az üzenet, amellyel a magyar radikálisok az európai parlament padsoraiba ültek, egy olyan, rendkívül veszélyes politika megnyilvánulása, amelyet Európa több millió emberélet árán a múltban már elutasított és elítélt" - nyilatkozta szerdán a szlovák politikus.
MTI
A nyilatkozatok alapján alighanem büszke volt magára a Jobbik háromfős EP-delegációja kedden, amikor belépett az Európai Unió Strasbourgi üléstermébe. Morvai Krisztina és Balczó Zoltán egységesen sújtásos magyar öltözetben pompázott, ám a magyar demokrácia európai megítélésére az igazi sújtást Szegedi Csanád, a Jobbik huszonhét esztendős alelnöke mérte. Annak a Magyar Gárdának az egyenruhájában jelent meg ugyanis, amelyet itthon már jogerősen is betiltottak, és amelynek híre – e felől ne legyenek illúzióink – jóval a Jobbik bevonulója előtt elért az EP-be.

Határozott  kiállás?


Szegedi Csanád szerint öltözete határozott kiállást jelképezett a Magyar Gárda mellett, amelynek feloszlatását nehezen tudja elfogadni, és amelynek szombati újjáalakításánál is jelen volt. Az MTI-nek adott nyilatkozatához azt is hozzátette még, hogy öltözékével szeretett volna új színt hozni az EP-be. Hogy ez mennyire sikerült neki, arról nem sikerült egyértelmű információkat szereznünk. Az általunk megszólaltatott magyar EP-képviselők közül volt akinek feltűnt Szegedi nem épp szalonképes megjelenése de nem különösebben foglalkozott vele, ám olyan is akadt, aki csak utólag értesült a katonás bevonulóról.

Göncz Kinga, aki MSZP-s színekben jutott be az EP-be és az európai szocialisták frakciójában foglalt helyet, a HírExtrának azt mondta, hogy Szegedi az égvilágon semmi feltűnést nem keltett a 736 képviselőnek helyet adó ülésteremben. Göncz a teljesség kedvéért azt is hozzátette, hogy a Jobbik három képviselője egyik parlament frakcióhoz sem csatlakozhatott, mert az EP-ben létezik egy elv, mi szerint szélsőséges politikusokkal nincs együttműködés. Morvainak, Balczónak és Szegedinek így tehát marad a függetlenek legfelső padsora, amely nagyon beszűkíti mozgásterüket. Ő maga is csak véletlenül pillantotta meg Szegedit a Gárda egyenruhájában az EP büféjében, s mint elmondta, semmiféle együttműködést nem tud elképzelni egyik Jobbikos képviselővel sem.

Göncz kínos pillanatai

A HírExtra azon felvetésére, vajon milyen hatással van az EP amúgy sem csúcsokat döntögető renoméjára, ha combra feszülő biciklisnadrágban, az Európai Bizottság elnökét provokáló pólóban, sőt náci egyenruhára hajazó maskarában is meg kehet jelenni, Göncz a következőképpen reagált. Sok minden belefér ebbe az Európai Parlamentbe - mondta, majd rögtön hozzátette, hogy annak ellenére, hogy az EP tegnapi és mai ülésén nem került reflektorfénybe a Gárda, még nem jelenti azt, hogy megfélemlítő felvonulások ne ártanának rengeteget hazánk nemzetközi megítélésének. A Gárda ma már hozzátartozik Magyarország imidzséhez és sajnos nagyon negatívan befolyásolja – zárta mondandóját a szocialista képviselő, aki Külügyminiszterként kínos pillanatokat élt át a Jobbik által létrehozott ”hagyományőrző egyesület” miatt.

Glattfelder: jelentéktelenekről van szó

Glattfelder Béla, Fidesz-KDNP által delegált Európai Néppárti képviselő a maga részéről nem látta Szegedit a Magyar Gárda egyenruhájában az EP-ben, megemlíti viszont a már szóba került cseh Edvard Kozusnik-ot, aki állítása szerint igen viccesen festett tarka bringaöltözékében. Hogy a törvényhozó intézményekben viszonylag ritkán látható külső milyen célt szolgát, nem tudja.

Természetesen Glattfeldernek is feltettük a kérdést: el tud képzelni bármilyen együttműködést Szegedivel, vagy a Jobbik két másik EP-képviselőjével? A néppárti képviselő válaszát azzal kezdi, hogy nem hiszi, hogy itt olyan probléma felmerülne, hogy együttműködni kéne valakivel. Mint mondja, neki megvan a saját szakterülete, azon szeretne dolgozni. (Glattfelder Béla a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság munkájában állandó tagként, a Mezőgazdasági- és a Halászati Bizottságokban pedig helyettesítőként vesz részt – a szerk.)

„Bár ha valamiben segítséget kér, mert valamit nem ért vagy valamilyen információ számára fontos, hát az ember segít.” – egészíti ki válaszát Glattfelder, majd kifejti, hogy az euroszkeptikus képviselők az EP jelentéktelen, marginális részét képezik. Véleménye szerint a fontos dolgok a meghatározó frakciók egyeztetései során dőlnek el, akik ezekből kimaradnak, azok nem igazán számítanak. A Jobbikosok ráadásul még az euroszkeptikusok csoportjába sem fértek be. Glattfelder úgy véli, logikus, hogy azok próbálnak feltűnést kelteni, akik érzik, hogy a fajsúlyos ügyekbe nincs beleszólásuk.

Nevetésnek sírás lesz a vége...

Kérdés, hogy az Európai Parlament amúgy sem különösebben izmos népszerűségi indexén változtatnak-e valamit az ilyen cirkuszok. Számunkra pedig az sem elhanyagolható, hogy ízlik a Európának a Jobbik viselkedése. Mert az borítékolható: ahogy hozzánk eljutott a cseh és a francia különcök híre, úgy a Szegedi-féle masírozás sem maradt reflektorfény nélkül a többi uniós tagállamban. Csakhogy míg az előbbiek viccesen is felfoghatók, addig a Jobbik akciója a siratni való kategóriába esik…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

pandur58
2009. július 17. 16:21
Hát,gondoltam hogy a jobbik bohócnak öltözik és úgy vonul be az eu.p-be,és elő adnak valami bugyuta szöveget.Ugyebár másra úgy sem képesek,csak arra hogy égessenek minket és lejárassák magukat és minket Magyarokat!Az ilyen semmire valók engem ne képviseljenek,ki kérem
magamnak.Képviseljék azt az 1500fő magyar gárdást,akik már odáig merészkednek hogy szembe száljanak a törvénnyel,bírói döntéssel,és neki menjenek roham sisakban,gázálarcban a törvény őreinek.Hát hova jutunk? Ma holnap már fegyverük is lessz,és itt a nyilas terror.Nagyon helyes hogy szóba került a jobbik párt megszüntetése.Nehogy már féljenek a törvényhozók ezektől a szedett-vedett bandától!
ferooo1
2009. július 17. 14:36
most olvasom morvai mit hebeg össze az eu-ba néhány ezer ember szétverte a várost mi 8 millioan fizettük meg a sok kárt
ferooo1
2009. július 17. 14:27
jobbik csak háborut anarchiát akar morvai mszp köldött volt mszp-s ujságiró férjét elégitette ki most fasisztát játszik szégyen hogyha az eu tűrni fogja hogy nyilasok bohockodjanak kinnt fidesz lapít mint szar a fűben nem értem miért nem határolodik el jobban a fasiszta csűrhétől
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását