2024. május 3. - Tímea, Irma

Ólcsóbb lesz építkezni?

Az ipari termelői árak 2009. májusban az előző havihoz képest 2 szalékkkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál 6,2 százalékkal magasabbak voltak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
2009. június 30. kedd 09:41 - HírExtra
Az ipari termelői árak 2009 áprilisában az előző havihoz képest 1,9 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbinál 7,2 százalékkal magasabbak voltak. Tavaly májusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal alacsonyabbak, az egy évvel korábbiaknál viszont 4,6 százalékkal magasabbak voltak.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2009. májusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkentek, a 2008. májusival összehasonlítva 1,8 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés árak a 2009. áprilisinál 3,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a tavaly májushoz képest 9,2 százalékkal nőttek.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai májusban 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy hónappal korábban. Emelkedtek az árak az egyéb feldolgozóipar és javítás, a villamos berendezés gyártás, a számítógép-, elektronikai, optikai termékek, illetve a járműgyártás ágazatokban.

Az élelmiszeripar árai nem változtak májusban. Számottevő árcsökkenés volt a vegyi anyag, termék gyártásban, elsősorban a műtrágyák és nitrogénvegyületek 17 százalékkal alacsonyabb árainak következtében, valamint a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásában, illetve a gyógyszergyártásban.

A többi feldolgozóipari ágazatban 0,1 százalék és 0,9 százalék között mérséklődtek a belföldi értékesítési árak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását