2024. április 29. - Péter

Merkel újra kencellár lehet

Hivatalosan is Angela Merkel lett a német konzervatívok kancellárjelöltje a szeptember végi parlamenti választásokra.
2009. június 29. hétfő 16:28 - HírExtra
Egyhangúlag jelölték Merkelt a keresztény pártok - azaz a CDU és a CSU - hétfőn Berlinben tartott rendkívüli kongresszusán, amelyen a küldöttek elfogadták a párt választási programját is. A hivatalban lévő kancellár - egyben CDU-elnök - jelölése formalitásnak számított, Merkel ugyanis nemcsak a konzervatív pártok támogatói, hanem általánosságban a lakosság körében is nagy népszerűségnek örvend. A felmérések szerint hatalmas fölénnyel előzi meg riválisát, a szociáldemokrata párt kancellárjelöltjét, Frank-Walter Steinmeiert, aki egyébként a nagykoalíciós kormány külügyminisztere.

A választók - mint a legutóbbi közvélemény-kutatásokból kitűnt - mindenekelőtt a kancellár válságkezelő képességét "honorálják". Erre épül a CDU és a CSU közös választási programja, amely kevés konkrétumot tartalmaz. Mindenekelőtt gazdasági célkitűzésekkel foglalkozik. A jelenlegi válságból való kilábalás kapcsán elsődleges célként említi a szociális piacgazdaság megszilárdítását, valamint a növekedés biztosítását.

Angela Merkel mindezt úgy fogalmazta meg kongresszusi beszédében, hogy az országnak megerősödve kell kikerülnie a jelenlegi gazdasági, illetve pénzügyi válságból, ennek pedig a növekedés biztosítása a legfontosabb előfeltétele. A kancellár szükségesnek nevezte a korlátozott állami beavatkozásokat is, hangoztatva, hogy "rend nélkül nincs szabadság".

A választási program gazdasági részének középpontjában a beruházások előmozdítása, illetve az adóterhek csökkentése áll. Ez utóbbi különösen homályosan szerepel benne, konkrét időpont említése nélkül, csupán arra utalva, hogy a következő választási ciklusban kell végrehajtani. Merkel közvetve a gazdasági krízisből fakadó kihívásokkal és mindenekelőtt az állam rekordméretű eladósodásával magyarázta ezt beszédében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását