2024. április 24. - György

Csődközelben az önkormányzatok

Lehetetlen helyzetben vannak a tokaji kistérség önkormányzatai, van olyan település, ahol már hónapok óta nem fizetik az egészségügyi éjszakai ügyelet havi térítési díját.
2009. június 29. hétfő 15:38 - HírExtra
Májer János (független) példaként említette, hogy a vállalkozótól értesültek arról, az egyik község az idén még egy fillért sem utalt át az egészségügyi éjszakai ügyeletért.

A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzatok a nyár közepére olyan helyzetbe kerültek, hogy nem csak az egészségügyi ügyelet, hanem a közműszállítók számláit sem tudják kifizetni. A folyamatos elvonások a kis- és nagy településeknél egyaránt likviditási zavarokat okoznak, ez azt jelenti, hogy a béreket, azok közterheit és a szociális segélyeket sem tudják időre átutalni a munkavállalóknak, illetve a szociálisan ráutaltaknak.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása évről évre szigorodik, sok település már nem is felel meg a pályázati feltételeknek - a kiírások alapján - , s akik még megfelelnek, azok számára az elnyert összeg csak egyhónapos túlélésre nyújt fedezetet - fejtette ki álláspontját Májer János.

Úgy fogalmazott: "az önkormányzati szférából a jövőre kilátásba helyezett 110 milliárdos elvonási terv a teljes ellehetetlenülést váltja majd ki", ezért a kormánynak - mielőtt komolyan elszánná erre az elhatározásra magát - az önkormányzati rendszert kellene megreformálnia.

Hozzátette: "az egyébként is a kormányhoz hasonlóan eladósodott önkormányzatok kivéreztetése a magyar közigazgatási rendszer összeomlásához vezet, amely még most döcögve működőképes".

Mint mondta, az állam legfőbb bástyája a közigazgatás, ám ekkora elvonásokat - mint amilyen a fent említett tervezetben szerepel - már nem lehet megspórolni, megtakarítani. Véleménye szerint nem lehet "fűnyíróelven" a finanszírozást csökkenteni, hiszen egy nagyobb önkormányzat 2400 feladatot lát el, míg a kisebbek feladata ehhez képest jóval kevesebb.

Emlékeztetett arra, hogy a tokaji kistérségben 11 település található, ezek között van 5 olyan önkormányzat, ahol például pillanatok alatt kikapcsolhatják a gázt a fennálló köztartozás miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását