2024. március 29. - Auguszta

Szenzáció! Mindenki lemond vagy háború lesz az MSZP-ben

A HírExtra birtokába jutott információk szerint titkos megegyezés született az MSZP „fiataljai” és „öregjei” között. Úgy tudjuk, ez háborúhoz vagy teljes vezércseréhez vezethet.
2009. június 26. péntek 13:47 - Pénzes Dávid
Információink szerint a Magyar Szocialista Pártban dúló hosszú egyeztetés a végéhez ért. A „fiatalok” és az „öregek” legutolsó tegnapi tárgyalásán a fiatalok egy határozott programtervet tettek az asztalra. A Botka László, Ujhelyi István, Hagyó Miklós, Mesterházy Attila, Horváth Csaba, Molnár Csaba és Ficsor Ádám képviselte fiatal szocialisták a Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter és Puch László képviselte "öregekkel" ült szemben.

A fiatalok
Mesterházy Attila már 2001-ben közvetlen munkatársa volt Medgyessy Péternek, majd 2002-ben államtitkár lett. Azaz a politikai legfelső vezetésben vállal szerepeket már nyolc évvel ezelőtt. Ujhelyi István öt éve lett kormánymegbízott, majd államtitkár. Botka László tizenöt éve tagja az Országgyűlésnek, és hét éve vezeti az ország egyik legnagyobb városát, Szegedet. Hagyó Miklós három éve főpolgármester-helyettes, és gyakorlatilag ő viszi a főváros ügyeit.
A fiatalok programtervének a legfontosabb eleme, hogy szeretnének a párton belül egy vitát, mely felöleli a politikai, szerkezeti és nem utolsósorban a választási programot. Ennek a vitának a lefolytatására két hónapot adtak az öregeknek. November 5-én pedig tisztújító kongresszust hívnak össze, ahol a teljes elnökséget lecserélik.

Az "öregek" a párt és a kormány rövid illetve hosszútávú teendőiről kértek egy programtervet, valamint megállapodás született egy átfogó helyzetértékelésről is.

A megegyezés másik fontos része, hogy az "öregek" nem vállalhatnak alelnöki, elnökhelyettesi, és elnöki tagsági helyeket. Ficsor, Hagyó és Molnár igéretet tettek, hogy ebben az esetben ők sem indulnak. IDe a teljes  A program szerint az elnöki posztért folyó verseny nyitott lesz, nem lesz előre leosztva.

Kiállni a nép elé


A HírExtra biztos forrásból úgy tudja, ezek a pontok kizárólag akkor lépnek életbe, ha Lendvai Ildikó pártelnök a megegyezés minden részletével kiáll a nyilvánosság elé. Ha ez nem történik meg, akkor az egész megállapodás érvényét veszti, és folytatódik a háború.

Az MSZP fiataljai tehát bekeményítettek. Méghozzá kifejezetten okos módon. Hiszen a program lényeges eleme, hogy sokan nem fognak tisztségeket vállalni, ha az öregek sem. Ennek következménye, hogy a következő néhány hónapban számtalan olyan ifjú szocialista fog a pártvezetés közelébe kerülni, akiket eddig egyáltalán nem, vagy csak kissé ismertünk.

Mesterházy nyerhet ezzel

A pártelnöki székre - a fenti megállapodásból kiindulva - Mesterházy Attila lehet a befutó. A többiek pedig, ha nem is vállalnak magas posztokat a pártban minden bizonnyal nem fognak eltűnni a süllyesztőben. Ujhelyi valószínűleg nem nagyon fog ugrálni, míg nem tisztázódik a szerepe a Zuschlag-ügyben, Botka megtarthatja szegedi polgármesterségét, Ficsor azzal, hogy titkosszolgálati miniszter lett olyan információkra tehetett és tesz még a jövőben szert, ami megkerülhetetlenné teszi a későbbiekben is.

Az a bizonyos lista

A megegyezés információink szerint kitér arra is, hogy a november 5-i kongresszuson megszavazott új elnökség részt vesz a választási bizottság munkájában. Azaz komolyan beleszólhat a választási listán szereplő nevekbe és azok sorrendjébe. Ez pedig, ahogy korában megírtuk, az egyik legfontosabb kérdés a pártban.

Több forrásból is úgy tudjuk, a megegyezés tartalmazza, hogy a választási bizottságban (gyakorlatilag ez a fórum irányítja a kampány alatt a pártot) nem vállalhat szerepet senki, aki most az elnökség tagja.

Kifelé a gödörből?

A fiatalok ezzel a húzással még jót is tehetnek a pártnak. A új arcok feltűnése mindig hoz néhány százalékot a választásokban. Kérdés, hogy ezek az új arcok elég tehetségesek lesznek-e?

A HírExtra úgy értesült, az "öregek" elfogadták az ajánlatot, a megegyezés megszületett. Az életbelépéséhez azonban az MSZP minden demokratikus fórumának el kell fogadnia azt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 27. 11:48
Az az országos lista egy hatalmas böszmeség. Az onnan bekerültek ugyan kinek tartoznak felelősséggel? A frakciónak? Az országnak? :-D Melyiknek...?
istihu
2009. június 27. 08:44
Az elmúlt 20 év parlamenti teljesítménye a Fidesz-el együtt is köbgyök alatti. Zsarolta őket a szadesz,mint ahogy az MDF-t is a választási győzelem után./Antallnak azt mondták,ha nem lesz az szdsz kormányon,az országból kimegy a pénz./Ha az MDF zsarolható volt,ez történt az Mszp-vel is.
Tisztakezű fíatalok kellenek,bár ez a Zushlag ügy fényében nem tudom hogy lehet hiteles.Olyan emberkékre lenne szükség,akiknek a zsigereiben nincs ott a politikai gyűlölködés a másik iránt,jók az idegeik,nem a vagyonszerzés az első számú cél.
Na nem is álmodozok tovább......
samu49
2009. június 27. 08:10
Addig böszmékednek míg lenullázzák magukat.Mindenen meglepődnek mostanában,pedig már régen lépniük kellett volna.Ezt jelenti a jobbik előretörése is.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását