2024. május 2. - Zsigmond

Egy Thriller vége - a világ siratja a királyt

Michael Jackson, a ˝Pop királya˝, aki egykor a legendás holdjárással táncolta be a zenei világ sötét útvesztőit és a dicsőség legmagányosabb tárnáit, a zuhanás rémálomba illő évei után, az utolsó újrakezdési kísérlet első óráiban lehelte ki a lelkét.
2009. június 26. péntek 12:34 - HírExtra
A Los Angeles-i lapok szerint a király Holmby Hills-i házában lett rosszul, miután a gyorsan kiérkező mentősök majdnem háromnegyed órán keresztül próbálták újraéleszteni, a közeli UCLA Egészségügyi Központba szállították, ahol a doktorok folytatták a kétségbeesett küzdelmet a sztár életéért. „A gyanú szerint szívrohama volt otthon, mindemellett a halál valódi okát csak a boncolás után tudják megállapítani” – nyilatkozta Jackson testvére, Jermaine. Halála jelenti a tragikus végét egy hosszú, bizarr és néha nevetségesen ellentmondásos karriernek, melyen belül egykor magára találhatott a fekete és a fehér zene, és amely előtt egyszer és mindenkorra le kellett omlania a MTV faji sorompóinak. Egy királyra emlékezünk, aki tegnaptól történelem.

Hátborzongató kezdetek

A holdjáró
Jacko az egyetlen olyan bálvány, aki jószerivel a lábával ásta le magát a kultúra amorf hordalékrétegein keresztül az öröklét gránitjába, a ˝holdjáró˝ táncot először egy televíziós különkiadásban látta a világ, amikor a Billie Jean-t adta elő. Ez a nagyon egyszerű, de zavarba ejtően váratlan mozdulatsor nagyon sokat nyom a latba, amikor Michael Jackson élete alatt eladott, összesen 750 millió lemezről beszélünk, ami 13 Grammy-díjjal tette a ˝moonwalker˝-t a valaha élt legsikeresebb előadók egyikévé.
1958. augusztus 29-én az indianai Gary városkában született egy átlagos afroamerikai család hetedik gyermekeként. A legenda az aprócska ház tornácán kezdődött, amikor az öt Jackson fiú egy tehetségkutató versenyre kezdett el lelkesen készülni. A hat éves Jacko és négy testvére az iskolai aulákhoz méltó, mosollyal és varázslattal teli színpadokról néhány éven belül a Motown Records-hoz került. A Jackson Five 14 albuma és több tucat slágere után, 1972-ben készítette első szólóalbumát, majd testvéreivel nevet (The Jacksons) és kiadót váltott. Jackson már a Epic-nél, Quincey Jones-al közösen készítette el az Off The Wall albumot, ami azért számít történelminek, mert ettől a ’79-es nyártól számítjuk a király sorsának érett, felnőtt szakaszát.

A ’82-es Thriller album a velejéig ˝borzongató˝ és ˝égrengető˝ volt valóban – mondják a legnagyobb kortársak, akik csak néhány lépésnyire álltak az amerikai popzene lassuló és fokozatosan irányt vesztő iskolásbuszától, amikor Jacko termetes fél téglával zúzta be a szélvédőjét. A Thrillert 21 millió példányban adták el csak az Egyesült Államokban és 27 millió fogyott világszerte, 80 egymást követő héten keresztül volt fenn Amerika 37 legnagyobb toplistájának első helyein. Az album történelmet csinált, ez az egyetlen olyan lemez, amelyet két éven keresztül vezette töretlenül az amerikai eladási listákat.

Évek a homályban

A következő album a ’87-es Bad volt, majd ’91-ben a Dangerous, amit már a Sony Music-kal aláírt óriás szerződése után jelentetett meg. A ’80-as évek szakmai csúcsát követő aranyeső, sajnos nem olyan címletekben érkezett, ami a királynál lassan-lassan adósságért kopogtató balsors számláit is kielégítette volna. ’93-ban Jacksont azzal vádolták meg, hogy szexuálisan zaklatott egy 13 éves fiút, a rendőrség a kaliforniai ˝Neverland˝ birtokán rontott rá. Ugyan ebben az évben bejelentette, hogy súlyosan rákapott a fájdalomcsillapítókra, ami miatt hirtelen el kellett halasztani a Dangerous világturnéját.

Jackson-nak 1994-ben sikerült egyezségre lépnie a zaklatott fiú családjával, utóbb kiderült, hogy a botrány miatt 23 millió dollárt fizetett nekik. Néhány hónappal később feleségül vette Elvis Presley egyetlen gyermekét, Lisa Marie-t, ám a királyi pár két éven belül a válás mellett döntött. 1996-ban Debbie Rowe-val kezdte meg második házasságát, akivel bár soha nem élt együtt, ’99-es válásukig két gyermekük is született. Jacksonnak összesen három gyermeke van, Prince Michael I, Paris Michael és Prince Michael II, az utóbbival történt a bulvársajtóból jól ismert affér, amikor apja egy magasan fekvő szállodai erkély korlátján kívül tartotta a lesifotósok kamerái felé.

A vég kezdete

2003-ban mutatták be azt a dokumentumfilmet (Living with Michael Jackson), melyben a kommentár azt állította, hogy Jackson még mindig fiatal fiúkkal fajtalankodik, és a harmadik lánya az első kettő pótanyjától van. Jackson élő adásban, személyesen cáfolta a híreszteléseket. 2005-ben azonban újabb bírósági idézést kapott, a vád szerint a dokumentumfilm évében egy másik 13 éves fiút zaklatott, akinek állítólag az elrablását is tervezte. Az énekesnek majd’ 20 évnyi börtönbüntetéssel kellett szembenéznie, amennyiben az ellene felhozott vádak igaznak bizonyulnak.

A viharos, és roppant nagy nyilvánosságot kapó per 4 hónapnyi folyamatos rémálomként telepedett a király szellemi és testi egészségére, noha még ugyan ebben az évben felmentették valamennyi vád alól. Sürgős és hosszan tartó pihenésre volt szüksége, az elkövetkezendő időkben új barátokat szerzett a perzsa öbölbeli Bahreinben, bejárta az Írországot és Franciaországot is. Néhány hamis pirkadat után Jackson szerződést írt alá az AEG Live-al, és hatalmas döbbenetet kiváltva bejelentette: 50 koncertet tervez a londoni O2 Arénában. A jegyeket órák alatt elkapkodva, a több millió rajongó Ausztráliától – Argentínáig borította lelkesedésbe a Földet, az első koncert idén július 13-ára lett bejelentve.

Egy ellobbant élet

Michael Jackson az angliai turnéra felkészülni tért meg Los Angeles-be gyermekeivel, ahol havonta 100 ezer dollárért bérelt villát. A személyzet egyik tagja riasztotta a kórházat helyi idő szerint dél körül. A mentő távoztával a szemtanúk az énekes húgát, LaToya-t látták zokogva kirohanni a házból. Pár óra alatt már a sokadik teória lát napvilágot, a pletykák többsége túladagolásról beszél. Jacksonnal a testvérei és az első orvosi jelentések szerint szívroham végzett, tragikus bizonyságául annak, hogy a király lelkének új reményektől hajszolt hősies kitartását megroppant teste már nem tudta tovább követni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ixxx
2009. június 26. 13:35
R.I.P.
Nagy kedvenc volt gyerekkoromban!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását