2024. május 14. - Bonifác

A miniszter halálsikolyának visszhangjai

Az elmúlt hónapokban annyira rosszra fordult a helyzet, hogy Szomália kénytelen volt nemzetközi segítséget kérni azért, hogy a kormány megmaradjon: a fővárosban szüntelen a harc, a védelmi minisztert felrobbantották.
2009. június 25. csütörtök 13:10 - Pásztor Balázs
Túllépve egy határt

Kik állnak a háttérben?
Az ijedtség az iszlamista lázadók előrenyomulásától annál nagyobb, hogy az Al-Qaeda jelenléte az ország déli részében napról napra erősebbnek tűnik, fegyveresek sora érkezik az AfPak régióból és kiképző táborok létesültek az iszlamisták által uralt területeken. Egyesek azt is tudni vélik, hogy egy Al-Muhajirun nevű 180 fős nemzetközi kontingens harcol az Al-Shabaab lázadók oldalán, melynek tagjai ugandaiak, szaudiak, európaiak és amerikaiak, vezetőjük pedig Saleh Nabhan, jól ismert kenyai Al-Qaeda aktivista. A dolog azért is visszás, mert az Al- Shabaab egyik követelése az idegenek kivonulása Szomáliából. (Africa at war)
A legutóbbi beszámolónkkor még igencsak reménytelien csillogott Szomália jövője: a nagy nemzetek megbeszélték, hogy a kalózkodást csak a belső konfliktusok felszámolásával lehet megakadályozni, és tervben is volt egy nagyobb összeg összedobása, amelyből rendőrséget, parti őrséget és egyéb rendfenntartókat fizettek volna Szomáliában. Aztán az egész valahogy a háttérbe szorult.

A harcok továbbra is folytak, egy nagyobb hadúr oda-vissza állásán kívül azonban nem nagyon volt komolyabb változás: hol az egyik fél (Sharif Ahmed elnök által vezetett kormányerők) hol a másik fél (Aweys sejk, a Hizbul Islam radikális csoport vezetője és az Al-kaida szálakat felmutató terroristaszervezet, az Al-Shabaab szövetsége) kerekedett felül. Azonban egyre több külföldi harcos csatlakozott az Al-Shabaabhoz, ami erősen az irányukba döntötte a mérleget.

Az utóbbi hetekben azonban elharapództak a dolgok: a fővárosban egyre inkább a radikálisok kezdtek felülkerekedni, megölték a független Shabelle Media Network igazgatóját és egy parlamenti képviselőt is. Aknavetővel lőtték a parlamentet és több kormányépületet, így a kormánynak az AU által védett elnöki palotába kellett átvonulnia. Csak a fővárosban majd 400 halottat követeltek a támadások, köztük sok a civil - az ENSZ egyik főembere pedig a menekültek nem túl bíztató biztonságáért aggitált.

A lakossági adatok az eddigieknél is rosszabbak: május 7. óta 320.000-en menekültek el a fővárosból, és a lakosság fele élelmiszer- és egyéb segélyekre szorul. A legújabb trend az lett a lázadók körében, hogy levágják azoknak a fiataloknak kezét-lábát, akik a sária törvényeit megszegik - így a brutalitások sem maradnak el.

Ami azonban végleg betett a kormánynak, az egy szálloda előtt történt öngyilkos merénylet volt: Omar Hashi Aden védelmi miniszter, négy másik kormányember, és 31 civil volt az áldozatok között. Ilyen, a civilek életét teljesen figyelmen kívül hagyó merénylet még nem történt az országban, így sokak szerint külföldről érkező alakulatok hatását tükrözi az eset.

A felelősséget minden esetre az Al-Shabaab vállalta magára, Awey Sejk viszont elhatárolódott a robbantástól és „ellenségnek” nevezte a tetteseket. Bár ennek még a gyakorlatban nincs foganatja, de könnyen a szövetség széteséséhez vezethet - amit az is megerősít, hogy a jelek szerint Awey rászánta magát, hogy leüljön a kormánnyal tárgyalni.

Nemzetközi beavatkozás

Bárhogy is lesz, a robbantás kegyelemdöfés volt a szomáliai kormánynak, így vasárnap a parlament elnöke - amit Sharif elnök nem támogatott - arra kérte az környező országokat, hogy fegyveres erőkkel segítsék a Szomáliára törő idegen erőkkel szembeni harcot- utalva az egyre több nem szomáliai Al-Shabaab tagra - méghozzá sürgősen, 24 órán belül. A kezdeményezést tegnap az Afrikai Unió (AU) is támogatta. Tegnap pedig bevezették a szükségállapotot.

Etiópia - ki két évvel ezelőtt vonult be az iszlám szélsőségesek ellen, de a nem túl baráti fogadtatás miatt idén januárban ki is vonult - már régóta a határnál állomásoztatta csapatait, és most is kész komoly haderőt küldeni a terroristák leverésére. Kenya szintén mozgósított, ám aztán kitalálta, hogy csak „nem katonai eszközökkel” segít - aminek mibenléte még egyelőre kérdéses. Etiópia, Kenya és Dzsibuti egyébként tagjai annak a Kormányközi Fejlesztési Hatóságnak, amely a múltban béketárgyalásokat közvetített Szomáliában, és amely egy hónapja azért felel, hogy a szomáliai szélsőségesek ne jussanak külföldi utánpótláshoz (ennek működési eredményességéről még nincs adat).

Vissza az elejére

Az Al-Shabaab megfenyegette Kenyát, hogy Nairobiban fognak robbantásokat véghezvinni, ha tényleg átlépik a határt - ami őket lehet megfélemlíti, ám Etiópia biztosan él majd a lehetőséggel, és ismét tönkreveri az kormányellenes milliciákat - amint ahogy két éve is. Ám a tartós ottmaradásukkal ismét a lakosság haragját fogják kivívni, ismét gerillaakciók lesznek, a radikálisok ismét megerősödnek, ők ismét kivonulnak, és az egész kezdődik elölről. Hacsak valami váratlan dolog nem történik.

A két szélsőséges szervezet egymás ellen fordulása biztos ilyen valami lenne, ahogy az is, ha az Al-Shabaab tovább folytatná a lakosság ellenes akcióit, hisz akkor igen sok támogatót veszítenének, ami egy etiópiai bevonuláskor végzetes lehet.

Egyes újságírók és szakértők azt mondják, hogy az lenne Szomáliának a legjobb, ha a radikálisok kerülnének hatalomra. Hisz akkor a radikális iszlámtól alapvetően idegen lakosság megismerhetné kormányzati módszereiket és elkergetésük után soha többé nem akarnák ezt az alternatívát. Lehet igazuk van, elvégre saját kárán tanul legtöbbet az ember.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását