2024. május 10. - Ármin, Pálma

Újabb hitelt veszünk fel?

Magyarország esetleg a nemzetközi tőkepiacon is hozzájuthat hitelforrásokhoz a 2010 márciusában lejáró IMF-hitelkeret után, ha javulnak a külső finanszírozási feltételek.
2009. június 24. szerda 10:25 - HírExtra
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Magyarországnak szüksége lesz-e jövőre újabb IMF-hitelszerződésre, vagy külföldi piacokról hozzájuthat-e finanszírozási forrásokhoz, azt felelte: a külső finanszírozási lehetőségek Magyarország számára még mindig nehezek, de ha a feltételek javulni fognak, akkor az ország képes lehet a nemzetközi tőkepiacokról forrásokhoz jutni.

"Ezt most még nehéz megjósolni, jelenleg azt látjuk, hogy a pénzügyi feltételek jobbak mint 9, 6 vagy akár 3 hónappal ezelőtt voltak" - mondta. Szerinte most még korai arról beszélni, hogy mire lesz szüksége Magyarországnak a jelenlegi hitelkeret lejárta után, nincs ok sietségre.

Egyúttal kifejtette: a valutaalap szerepe az, hogy tanácsot és pénzügyi támogatást adjon a tagországoknak, köztük Magyarországnak, ha és amikor annak kormánya szükségesnek ítéli, hogy az IMF segítségét kérje. "Készek vagyunk ezt megvitatni" - fogalmazott. Az IMF magyar missziójának vezetője telefonos sajtótájékoztatóján a magyar gazdaság helyzete kapcsán elmondta: makrogazdasági viszonylatban a helyzet romlott az első, márciusi felülvizsgálat óta, elsősorban a gyengébb külső kereslet és a folytatódó nehéz pénzügyi feltételek miatt.

Kifejtette, hogy Magyarország exportja az ország fő külföldi piacaira az utóbbi hónapokban jelentősen visszaesett, és a gyengébb exporttevékenység miatt az egész gazdaság teljesítménye rosszabb annál, mint ahogy három hónappal ezelőtt előre jelezték. Az IMF ezért most már 6,7 százalékos reál GDP csökkenést jósol 2009-re, az első, márciusi felülvizsgálatkor jelzett 3,3 százalék helyett.

A monetáris politika kapcsán megjegyezte: a befektetői hangulat további erősödése és vele párhuzamosan a pénzügyi feszültség oldódása teret adhat a kamatcsökkentésnek. James Morsink jelezte, hogy az IMF napokon belül nyilvánosságra hozza a hitelszerződés második felülvizsgálatáról készült szakértői jelentést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását