2024. április 28. - Valéria

Sikeres dátumkeresősdi az SZDSZ-ben

Az SZDSZ országos tanácsa elnöksége keddi ülésén azt javasolta, hogy július 12-re hívják össze a párt tisztújító küldöttgyűlését - értesült az MTI szabad demokrata forrásokból szerdán.
2009. június 24. szerda 12:53 - HírExtra
Az országos tanács szombati rendkívüli ülésén módosítja a korábbi határozatát és ha a testület határozatképes lesz, 15 napos határidővel összehívja a küldöttgyűlést.

A távirati iroda értesülései szerint a szavazati joggal rendelkezők névsorát június 28-ig kell elkészíteni.

Az MTI úgy tudja, hogy a szavazati jogot a területi küldöttcsoportok tagjainak esetében az illetékes területi választmány elnöke és a területi szervező, a többi szavazati jogú résztvevőnél az országos tanács (ot) elnöke és titkára hitelesíti és a mandátumvizsgáló bizottság - a benyújtott bizonyítékok alapján - ellenőrzi.

Az országos tanács elnöksége az ülésen azt is javasolta, hogy csak azok a küldöttek szavazhassanak, akik a 2008. június 7-én tartott küldöttgyűlésen is szavazati joggal rendelkeztek. Azok helyére, akiknek azóta megszűnt a küldötti joga, új küldött nem delegálható.

Az elnökség állásfoglalása alapján a párt elnöke az lehet, akit négy területi választmány vagy kilenc helyi szervezet jelöl. A küldöttgyűlésen megválasztják az ügyvivő testület 12 tagját is. Ügyvivőként a javaslat szerint az indulhat, akit két területi választmány vagy öt helyi szervezet jelöl erre a posztra.



A támogatásokról szóló döntéseket az ot elnökségének javaslata szerint a választmányoknak június 29-ig kell meghozniuk és az erről szóló jegyzőkönyveket aznap 24 óráig el kell juttatni a küldöttgyűlés titkárságához. A jelölteket július 3-ig kell értesíteni jelöltségükről és nekik július 6-ig kell arról nyilatkozniuk, hogy ezt elfogadják-e.

Szent-Iványi István, az országos tanács elnöke kedden az MTI-nek elmondta, hogy az ot szombati rendkívüli ülése dönt a küldöttgyűlés összehívásának időpontjáról. Közölte, többen is kifogásolták az országos tanács döntését, ezért a szombati ülésen határoznak a pontos dátumról.

A politikus úgy fogalmazott: véleménye szerint nem kérdőjelezhető meg az országos tanács két héttel korábban meghozott döntése az időpontról, de többen is arra hivatkoznak, hogy a tisztújításnak meghatározott ügyrendje van, és az ot nem tudta meghozni az ehhez szükséges döntéseket.

Szent-Iványi István kijelentette: az ő felfogása szerint a rendkívüli küldöttgyűlésnek joga van ahhoz, hogy maga határozza meg a saját szabályait, de a jelenlegi helyzetben nem akarnak belemenni ilyen vitába.

Fodor Gábor pártelnök június 7-én, az európai parlamenti választások eredményeit követően jelentette be, hogy felajánlja lemondását. Három nappal később négy ügyvivő, Béki Gabriella, Gulyás József, Csőzik László és Léderer András lemondott tisztségéről.

Az országos tanács június 13-i ülésén a pártelnök hivatalosan is bejelentette, hogy lemond. Az ot ez után döntött arról, hogy július 4-re hívja össze a küldöttgyűlést, amelyen az elnök mellett a 12 ügyvivőt is megválasztják.

Múlt héten szombaton is összehívták az országos tanács ülését, de az határozatképtelen volt. Fodor Gábor pártelnök ezt követően azt mondta, azért volt szükség az ülésre, mert néhány kérdésről az azt megelőző héten nem szavaztak, s a testületet azért hívták össze, hogy ezekben az "elfeledett ügyekben" döntést hozzanak. A pártelnök közölte, ennek ellenére a küldöttgyűlést megtartják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását