2024. május 13. - Szervác, Imola

Moszkvába vitték az elnököt a merénylet után

Moszkvába szállították hétfő este Junusz-Bek Jevkurov ingusföldi elnököt, aki egy merényletben súlyos megsérült, Dmitrij Medvegyev elnök még az éjszaka meglátogatta a kórházban.
2009. június 23. kedd 08:41 - HírExtra
Az Orosz Orvostudományi Akadémia Visnyevszkijről elnevezett sebészeti intézetében az orvosok az államfőnek elmondták: Jevkurov a koponyáján, a mellkasán és a máján sérült meg. Medvegyev látogatása idején Jevkurov eszméletlen állapotban volt s mesterségesen lélegeztették, bár sérülése után a hírek szerint magánál volt. Az orvosok nem foglaltak határozottan állást a gyógyulás kilátásait illetően.

Az ügyészség nem kizárólag a szélsőséges iszlámot követő fegyveres bandákat gyanúsítja a merénylettel, nem zárja ki a hétköznapi bűnügyi hátteret sem, mert a hét hónapja kinevezett Jevkurov a köztársasági klánrendszerben és a korrupt hivatalnokok körében is hozzálátott a rendcsináláshoz.

A forrongó Észak-Kaukázusban lévő Ingusföld az Oroszországi Föderáció legkisebb területű köztársasága, területe 4000 négyzetkilométer, lakosainak száma mintegy 470 ezer. Lassan átveszi Csecsenföldtől a fő tűzfészek szerepét azért is, mert számos szélsőséges ide húzódott vissza Csecsenföldről. Ruszlan Ausev, az első elnök sajátságos, "megbeszéléses alapon" féken tartotta a lázadókat, de helyére a Kreml 2001-ben Murat Zjazikov volt titkosszolgálati tisztet nevezte ki. Zjazikov üldözte a másként gondolkodókat, sorban tűntek el az emberek, s a szélsőségeseket nem tudta kordában tartani, későbbi vizsgálatok során viszont kiderült, hogy hatalmas összegeknek veszett nyoma, s Ingusföldnek még csak költségvetése sem volt.

Az utóbbi idők legnagyobb vihart kavaró ügye az ingusetiya.ru ellenzéki honlap tavalyi bezárása, majd tulajdonosa, Magomed Jevlojev rendőrök általi meggyilkolása volt. Ezt követően polgárháborús helyzet alakult ki, olyannyira, hogy noha a szakértők szerint gyakorlatilag nem léteznek szeparatista törekvések, az Oroszországtól való elszakadás követelése is felmerült.

A Kreml hét hónapja leváltotta Zjazikovot, helyére Junusz-Bek Jevkurov szintén volt tisztet helyezte, aki mostanra lassan bizonyos eredményeket ért el a rendcsinálásban, az ellenzékkel tárgyal, a fegyveresek ellen határozottan fellép. Tavaly Ingusföldön 54 terrorcselekményt követtek el. Állandóan támadják a fegyveres testületek tagjait: ilyen akciók következtében idén az év első öt hónapjában 23 személy életét vesztette, 42 megsebesült, s legalább 45 a civil áldozatok száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását