2024. május 28. - Emil, Csanád

Az Paksi Atomerőmű nagy összefogása

A szakképzésről, a tudományos háttérmunkáról és a kölcsönös segítségnyújtásról szól az a megállapodás, amelyet a Paksi Atomerőmű Zrt. kötött a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), illetve az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságával csütörtökön.
2009. június 18. csütörtök 21:12 - HírExtra
Az atomerőmű és az egyetem közötti szerződés - amelyet Süli János vezérigazgató és Gábriel Róbert rektor írt alá - nem új keletű, a kapcsolat több évre nyúlik vissza. A megállapodásban a dél-dunántúli régió legnagyobb felsőoktatási intézménye és a régió meghatározó gazdasági szereplője egymás kölcsönös segítésére vállalkoznak.

A szerződés több területet érint, kitér kutatásokra és egyedi képzésekre, az erőmű korszerűsítési programjában való szakmai tanácsadásra, a szakképzési hozzájárulás fejlesztési támogatásként való biztosítására. A következő tanévre szóló megállapodás szinte minden egyetemi karhoz kapcsol egy-egy olyan szakterületet, amelyben az egyetem munkatársai együtt dolgoznak majd az erőmű szakértőivel.

Az atomerőmű vezérigazgatója csütörtökön az MTA Pécsi Akadémiai Bizottságával is megújította az együttműködési megállapodást. A tudománynak jelentős szerepe lesz az atomerőmű bővítésében - hangsúlyozta Süli János. Mint mondta, az új blokkok építésének előkészítése, várható hatásainak elemzése és az azokra való felkészülés sok feladatot ad, s ebben a szerteágazó munkában számítanak a tudomány képviselőinek segítségére. A tudományos élet képviselői az erőmű szakembereinek segítségére lehetnek az atomenergia előnyeinek ismertetésében, a nukleáris energia elfogadottságának növelésében is - tette hozzá.

Horn Péter, az akadémiai bizottság alelnöke az MTI-nek elmondta: Magyarország jövőjét illetően fontos tényező a víz és az energia, e tekintetben pedig megkerülhetetlen az atomenergia. A pécsi tudományos központnak és az atomerőműnek fontos, együttes szerepe lesz a képzésben, az utánpótlás nevelésében és a közvélekedés alakításában - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását