2024. május 19. - Ivó, Milán

Amerika magára hagyja Irakot?

Az amerikai haderők nem avatkoznak be június végétől a harcokba és a rendfenntartó hadműveletekbe az iraki nagyvárosokból való, június végére tervezett kivonulásuk után - közölte Núri al-Máliki iraki kormányfő a párizsi Le Monde keddi számában megjelent interjúban.
2009. június 16. kedd 10:48 - HírExtra
A miniszterelnök leszögezte: az említett dátumtól kezdve Bagdad nem kéri az amerikaiakat ilyen jellegű beavatkozásokra, csupán logisztikai feladatok ellátására. "Főleg csapatszállítások ügyében fordulunk hozzájuk, mert nincsenek repülőgépeink. Ezért is akarunk helikoptereket vásárolni Franciaországtól és az Egyesült Államoktól" - mondta Máliki.

Ray Odierno, az Irakot megszálló amerikai csapatok főparancsnoka megerősítette: az egységek nagy részét már kivezényelték az iraki városokon kívülre és jó úton halad a városokból való teljes kivonulás.

Máliki szerint nem kell számítani az erőszak kirobbanására június 30 után, és hangsúlyozta: az amerikai jelentésekből is kiderül, hogy az iraki biztonsági erők alkalmasak átvenni a stafétát az amerikaiaktól. "Nem lesz visszalépés. Szó nincs arról, hogy felülvizsgáljuk az amerikai csapatkivonásról született megállapodást" - jelentette ki az iraki kormányfő és emlékeztetett arra, hogy a 2008. novemberében aláírt egyezmény szerint 2011. december 31-ig minden amerikai katona végleg távozik Irakból.

Máliki Irak jövőjét illetően elnöki rendszer mellett foglalt állást. Úgy vélekedett, hogy a közvetlen államfő-választás felel meg leginkább a képviseleti demokráciának és az így megválasztott elnök véget vetne a közösségi és felekezeti kvóták rendszerének. "Ez még csak egy ötlet, egy javaslat, amelyet meg kell vitatni és megtalálni hozzá a megfelelő többséget - mondta. Egyben bejelentette, hogy a 2010. januárra tervezett választásokra nem "síita koalíciót", hanem "egy jogállami nemzeti koalíciót" kíván vezetni, olyan nemzeti programmal, amely "nyitott lesz minden nemzetalkotó közösség, szunniták, kurdok, síiták és mások számára."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását