2024. május 2. - Zsigmond

Olimpiák relikviái

Pekingben szerzett aranyérmeket és olimpiai relikviákat láthat a közönség azon a kiállításon, amely pénteken nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
2009. június 12. péntek 19:10 - HírExtra
A tavaly augusztusi játékokon szerzett három magyar aranyérem mindegyikének van Csongrád megyei vonatkozása: Vajda Attila szeged-szőregi lakos, a Kovács Katalinnal párban olimpiát nyert Janics Natasa is a Tisza-parti városban él, s a mindeddig a szegedi pólósokat erősítő Varga Tamás Pekingben is tagja volt a Kemény Dénes irányította vízilabda-válogatottnak – mondta Medgyesi Konstantin a múzeum sajtóreferense.

A szegedi közgyűjtemény szakemberei úgy gondolták, egy esztendővel a pekingi ötkarikás versenyek után immáron a múzeumban van a helyük a szegedi kötődésű aranyérmeknek, relikviáknak. Az érintettek egy bő hónapra adták kölcsön a múzeumnak a féltve őrzött büszkeségeket, így azok július 19-ig tekinthetők meg a kamara-kiállításon.

A tárlaton az olimpiai aranyakon túl megszemlélhetik a sportszerető érdeklődők azt a fényképezőgépet, amellyel Janics Natasa megörökítette a pekingi hétköznapokat, de része a kollekciónak a háromszoros olimpiai bajnok negatív dopping tesztjét tanúsító jelvény és a versenyek ideje alatt használt Natasa-zokni is. Látható a Vajda Attila által 2008-ben elnyert „Év Sportolója” díj, a kenus nemzetiszínű fejpántja, s Kovács Katalin Pekingben viselt kajakos ujjatlan dressze is.

A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin a megnyitó előtt elmondta, reméli, hogy a közönség szeretettel és érdeklődéssel fogadja az olimpiai érmeket és relikviákat. Ahogy a versenyzők büszkék teljesítményükre, az általuk elért eredményekre, úgy az embereket is büszkeséggel töltheti el a sportolók sikere.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását